Hlavní obsah

Brandýský zámek v létě otevře opravené zahrady a skleník, opraví i zámeckou zeď

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Brandýse nad Labem v létě skončí rozsáhlá revitalizace zámeckých zahrad, se kterou město začalo loni.

Článek

Její součástí je zejména obnovení zámeckého skleníku do historizující podoby, výsadba stromů a keřů, zpevnění bastionu, na kterém bude později opět vybudován altán. Investice za více než 34 milionů korun hradí město z většiny evropskou dotací. Letos má opravou projít i část zámecké zdi, pro kterou město minulý týden vybralo společnost Pracom. Zeď opraví za 11,9 milionu korun, řekla dnes ČTK za město Kateřina Stránská.

„Práce na opravě jihovýchodní zdi začnou, jakmile se sepíše smlouva a dovolí to klimatické podmínky,“ řekla Stránská. Zhruba 160 metrů dlouhou zeď, která je zejména zničená deštěm a v některých místech kořeny stromů, budou dělníci sanovat. Počítá se i s obnovením vstupu do zahrady v zámecké zdi.

Další práce na úpravě zahrady podle Stránské běží podle plánu, skleník restaurátoři opravují podle dobových fotografií, město ho chce v budoucnu využívat i pro pořádání společenských akcí. „V následujících týdnech by měla přijet střecha na skleník. V zahradách se bude dosazovat a restaurátoři právě opravují pískovcovou kašnu,“ dodala Stránská. V předzámecké části Plantáž jsou od podzimu rovněž nové herní prvky.

Renesanční zámek Brandýs nad Labem, který leží na levém břehu Labe, sloužil jako letní sídlo císaře Rudolfa II. Zámecká zahrada byla založena pro císaře Ferdinanda I. roku 1563. Město Brandýs nad Labem-Stará Boleslav převzalo zámek od státu do správy v roce 1995.

První březnový víkend se na zámeckém nádvoří uskuteční setkání více než 50 řemeslníků z celého Česka. Akce nazvaná Tajemství zaniklých řemesel se koná po tříleté pauze způsobené pandemií koronaviru. Představí se na ní například kováři, řezbáři, tesaři, sedláři nebo přadleny.

Reklama

Doporučované