Hlavní obsah

Čáslav přijímá návrhy díla připomínajícího režiséra Formana do konce května

Foto: se svolením KVIF

Miloš Forman.

Reklama

Čáslav na Kutnohorsku nebude prodlužovat termín pro odevzdání nabídek do soutěže o návrh díla připomínajícího režiséra Miloše Formana. Někteří umělci se už do soutěže přihlásili a bylo by nekorektní, kdyby jiní měli více času.

Článek

„Město chtělo termín posunout na konec srpna, nakonec však od toho ustoupilo. Nabídky bude přijímat do konce května, jak bylo původně plánováno,“ informoval starosta Vlastislav Málek (Čáslav pro všechny). Čáslav si letos připomíná nedožité 90. narozeniny slavného rodáka. Kromě výtvarné soutěže uspořádala i filmový festival, který se konal o uplynulém víkendu.

Městu podle Málka velmi záleží na tom, aby mohlo vybírat z kvalitních a co nejpestřejších nabídek. Proto chtěl zadavatel soutěže v polovině května prodloužit termín pro odevzdání nabídek do 31. srpna. Nakonec od toho ale podle Málka ustoupil a platí původní termín. „Důvodem pro toto rozhodnutí je skutečnost, že v průběhu druhé poloviny května již byly odevzdány první nabídky a vůči těmto soutěžícím by zadavatel nepovažoval za korektní prodloužení termínu, který by jiným soutěžícím poskytoval více času na práci na díle,“ uvedl starosta.

Výtvarné dílo by mělo být důstojným, důvtipným a nepatetickým připomenutím osobnosti oscarového režiséra. Umístěno bude na Komenského náměstí. Ztvárněním, použitými materiály i proporcemi má dotvářet charakter a atmosféru náměstí v jeho centrální části. Předpokládaná hodnota je dva miliony korun bez DPH.

Ve městě půjde už o několikátou připomínku slavného režiséra. V Čáslavi je také Formanova ulice pojmenovaná po jeho rodičích, Kino Miloše Formana a od loňského roku je na filmařově rodném domě režisérova busta od sochaře Jana Padyšáka. Kromě toho jsou v Čáslavi také dlažební kostky Miloše Formana s názvy jeho filmů a daty premiér.

Držitel dvou Oscarů a tří Zlatých glóbů Forman zemřel v roce 2018, bylo mu 86 let. V 60. letech minulého století se stal představitelem nové vlny českého filmu. Režíroval mimo jiné snímky Konkurs, Černý Petr a Lásky jedné plavovlásky. Od konce 60. let žil v USA. Světový úspěch mu přinesly zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.

Reklama

Související témata:

Doporučované