Hlavní obsah

Dobrovolníci během víkendu odklidili z břehů Sázavy 15 tun odpadků

Foto: Ukliďme Česko

Ilustrační foto.

Reklama

Dobrovolníci během víkendu odklidili z břehů Sázavy 15 tun odpadků. Na úseku mezi mezi Kácovem a Pikovicemi pomohlo čistit přírodu přes 600 lidí. Letos se jednalo o 17. ročník akce Čistá řeka Sázava.

Článek

Organizátoři připomínají, že ti, kdo se nestihli zapojit nyní, mohou v přírodě sbírat vše, co do ní nepatří, i během roku. V uplynulých 16 letech projektu se z přírody podařilo uklidit kolem 400 odpadu a pomáhalo přes 15 tisíc lidí.

Vedoucí pátého úklidového úseku, mezi Týncem nad Sázavou a Pikovicemi, Martin Moravec, který se úklidu řeky účastní už od prvního ročníku, dnes řekl, že akce je velmi oblíbená a kdo se do ní jednou zapojí, obvykle se vrací. Proto i v předchozích letech, kdy na řadu aktivit dopadla pandemie, se podařilo úklid zorganizovat, i když se nejednalo o hromadně organizovanou akci jako nyní, ale průběžně se zapojili jak jednotlivci, tak malé skupiny.

„Letos jsme akci mohli uspořádat opět v podobě, na kterou jsou její skalní příznivci zvyklí. Navíc se tu objevila spousta nových tváří. Ceníme si toho o to víc, že počasí letos bylo opravdu aprílové – zažili jsme sluníčko, mráz, ale i studený vítr, déšť a sníh,“ řekla ředitelka pořádající obecně prospěšné společnosti Posázaví Bohunka Zemanová.

Logistika je podle Moravce docela náročná, protože se účastní mnoho dobrovolníků, někteří celé tři dny, někteří přijedou třeba jen na den, účast některých ovlivnilo i aprílové počasí a nemoc. S podporou Posázaví a dalších lidí se podle něj daří pro dobrovolníky zajistit jídlo, rukavice a také pytle na odpadky. Vodácké půjčovny pomáhají s loděmi a logistikou, svoz odpadků je domluvený prostřednictvím povodí.

Každý úsek má podle Moravce svá specifika, někam lze poslat i školní děti, ale ne na místa, kde je terén či situace na řece komplikovanější. V posledních letech podle vedoucího úseku ubylo nového odpadu, ale stále se objevují místa, která v minulosti chataři využívali pro odkládání odpadu. „My bohužel do dneška nacházíme dál a dál staré černé skládky,“ řekl Moravec.

Nově se letos zapojili například také skauti ze Střediska Radobýl Litoměřice. „Každý rok jezdíme na vodu, tak jsme si řekli, že jednou to taky té řece musíme vrátit… Podobné ekologické akce sami pořádáme, ale ne na vodě. Uklízíme každoročně Radobýl, což je vrch nad Litoměřicemi, podle kterého se jmenuje naše středisko,“ popsal zástupce skautů Jiří Vocásek.

Osmnáctý ročník Čisté řeky Sázavy se uskuteční od 14. do 16. dubna 2023.

Reklama

Související témata:

Doporučované