Hlavní obsah

Dusíkovo divadlo v Čáslavi se po rekonstrukci sálu opět otevřelo veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Dusíkovo divadlo v Čáslavi se po rozsáhlé rekonstrukci historického sálu opět otevřelo veřejnosti. Vernisáží Má vlast malíře Jakuba Špaňhela začaly oslavy znovuotevření divadla, připraven je také slavnostní koncert.

Článek

Série akcí pokračuje do 22. března, na programu jsou představení souboru Cirk La Putyka nebo romantická komedie Na Zlatém jezeře v podání Simony Stašové a Ladislava Freje. „Plánováno je i setkání s architekty a restaurátory, kteří se na rekonstrukci podíleli,“ řekla ředitelka divadla Lada Bartošová.

Generální rekonstrukce divadelního sálu, který má kapacitu 385 míst, začala loni v létě a trvala do letošního února. Náklady přesáhly 12 milionů korun. Řemeslníci opravili štuky a podlahy, zrenovovali sedačky, kompletně nová je jevištní technologie.

Špaňhelovu výstavu Má vlast Dusíkovo divadlo připravilo ve spolupráci s Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře. Špaňhel na ní představuje hned několik malířských cyklů, které vznikaly během posledních deseti let. Součástí expozice jsou i díla úzce spjatá s čáslavským kulturním prostředím, pojícím tématem je vztah k rodné zemi.

„Oslavy znovuotevření divadla pokračují sérií přednášek, na kterých se návštěvníci mohou dozvědět o restaurování historického sálu, užít si komentovanou prohlídku divadla s restaurátory a dozvědět se zajímavosti z historie na přednášce o čáslavské rodačce, avantgardní herečce a režisérce Lole Skrbkové,“ dodala Bartošová.

Divadlo při rekonstrukci sálu zachovalo svůj program na nové scéně, kde se konaly hlavně přednášky a představení pro děti. Kromě toho má historickou malou scénu, kterou většinou využívají ochotníci, a provozuje i kino.

Divadlo, jež nese jméno čáslavského rodáka, skladatele a klavíristy Jana Ladislava Dusíka (1760 až 1812), je jedním z nejstarších kamenných divadel v Čechách. Stavba byla zahájena v červnu 1867, budova se slavnostně otevřela 28. února 1869. Od té doby prodělala řadu stavebních úprav a přestaveb. Od roku 1924 byla nynější rekonstrukce tou nejrozsáhlejší.

Reklama

Související témata:

Doporučované