Hlavní obsah

Hrabalova chata v sobotu ukáže i nábytek, o kterém se dosud nevědělo

Foto: Sreality.cz

Chata Bohumila Hrabala.

Reklama

Při sobotním mimořádném otevření Hrabalovy chaty v Kersku uvidí návštěvníci také nábytek ze spisovatelovy pozůstalosti, o kterém se donedávna nevědělo. Objekt je zatím ve stavu, v jakém ho opustili předchozí majitelé.

Článek

„Plánovaná expozice, která připomene život a tvorbu Bohumila Hrabala i jeho vztah k rekreační osadě Kersko, by se měla otevřít na konci března 2024, při příležitosti 110 let od spisovatelova narození,“ řekl krajský radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).

Veřejnost bude mít možnost se do Hrabalovy chaty v Kersku, kde spisovatel žil a tvořil, podívat poprvé od chvíle, kdy ji koupil Středočeský kraj. Přístupná bude 5. února od 10:00 do 16:00 u příležitosti dnešního výročí 25 let od Hrabalovy smrti. „Bohumil Hrabal koupil chatu na základě inzerátu v roce 1965 a i my jsme ji vlastně koupili na základě inzerátu,“ řekla dnes hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Středočeský kraj odkoupil chatu na konci loňského roku za 9,9 milionu korun. Díky vyjednávání snížil původní cenu téměř 12 milionů a podepsal memorandum s ministerstvem kultury o spolupráci při provozu budoucí expozice. Za kraj se o ni bude starat Polabské muzeum, jehož součástí je Vlastivědné muzeum v Nymburce, které dlouhodobě spravuje stálou expozici Bohumila Hrabala.

Část z nymburské expozice, zejména předměty pocházející přímo z chaty, se vrátí do původních prostor v Kersku. Mezi vystavenými exponáty by mohly být například Hrabalovy psací stroje, akumulační kamna a jízdní kolo. O přesné podobě expozice v chatě, včetně toho, do jakého časového období prostor stylizují, chtějí zástupci muzea rozhodnout letos.

První úpravy a přípravu expozice kraj zahájí v roce 2023. Měla by zahrnovat Hrabalovy osobní předměty a počítá se i s využitím takzvané rozšířené reality, která prostory doplní o další zajímavosti. Na pozemku vznikne nový objekt se zázemím pro návštěvníky. Na návrzích pro úpravy chaty a nového objektu by se podle Švendy měli podílet studenti stavební fakulty Českého vysokého učení technického (ČVUT).

V sobotu lidé uvidí i několik kusů původního Hrabalova nábytku, který našli zástupci muzea při přebírání chaty v garáži. „Žili jsme v domnění, že veškeré hmotné věci jsou v našich sbírkách nebo je máme zapůjčeny v muzeu, ale opak byl pravdou,“ sdělil ředitel Polabského muzea Jan Vinduška. V přízemí chaty jsou tedy skříně, truhly a stůl, které ukazují fotografie původního interiéru. V prvním patře v takzvané vechtrovně je knihovna s desítkami Hrabalových knih.

Hrabal na chatě provedl v letech 1967 až 1970 stavební úpravy, nechal přistavět horní patro s ateliérem. Zejména v 70. letech zde napsal většinu svých knih. Před smrtí objekt daroval synovi svého souseda, který zde dostavěl koupelnu a kuchyň a objekt vlastnil až do prosince loňského roku. Chatu bude zatím kraj otevírat veřejnosti jen při výjimečným příležitostech, letos ještě během tradiční letní akce Hrabalovo Kersko.

Reklama

Související témata:

Doporučované