Hlavní obsah

Kolem Mnichova Hradiště druhým rokem přibývá laviček od sponzorů, chystá se sedmá

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V okolí Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku začala loni na jaře místní Jednota bratrská s Klubem českých turistů instalovat dřevěné lavičky, jejichž výrobu platí konkrétní dárci.

Článek

Loni instalovali šest sponzorských laviček, letos mají v plánu osadit první nejpozději do začátku prázdnin. V ceně 7000 korun je výroba, instalace a tříletá údržba, řekl ČTK za Jednotu bratrskou v Mnichově Hradišti správce sboru Ivo Šrajbr.

Lavičky vznikají v truhlářské dílně Jednoty bratrské. „Nejdřív jsme chtěli používat dubové dřevo, ale protože by to bylo výrazně dražší, zvolili jsme smrkové fošny chráněné dvojitým nátěrem lazury,“ řekl Šrajbr. Loni dali lidé za lavičku 6000 korun, letos náklady na výrobu stouply. „V ceně je i údržba lavičky po dobu tří let, takže pak je kontrolujeme a seřizujeme, pokud je to potřeba,“ doplnil Šrajbr.

Inspiraci pro vybudování sítě laviček, které mají jméno patrona a někdy i věnování na opěradle, našli iniciátoři akce v Německu. Do mapy zanesli místa, kde by mohly další lavičky v budoucnu stát. „Umisťujeme je buď na přání sponzora nebo pokud je mu to jedno, máme vlastní vytipovaná místa. Vždy se snažíme, aby to bylo místo s pěkným výhledem,“ doplnil Šrajbr. Sám pak sjednává instalace laviček s vlastníky pozemků.

„První letošní lavičku chceme ještě do konce června umístit nad loukou mezi Dnebohem a Přestavlky, po prázdninách bychom mohli zvládnout ještě zhruba tři,“ řekl Šrajbr. Na seznamu míst, kde by mohly další lavičky stát, je i bod, kde cestu protíná 15. poledník poblíž obce Dobrá Voda.

Truhlářská dílna Jednoty bratrské v Mnichově Hradišti funguje zhruba 12 let. „Původně jsme fungovali jako kroužek pro děti, ale covid nám činnost dost narušil. Začali jsme proto se školami spolupracovat jinak, docházíme za nimi na různé projektové dny a učíme je, jak vyrobit menší věci ze dřeva přímo ve školách,“ řekl Šrajbr. Na dílnu se lidé obracejí také s menšími zakázkami, jako jsou poličky nebo malé skříně.

Reklama

Doporučované