Hlavní obsah

Kolín do konce roku vyhlásí architektonickou soutěž na novou budovu knihovny

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kolín by mohl mít v roce 2023 projekt pro novou knihovnu v areálu kolínského zámku. Zahájení výstavby bude záviset na vypsání dotační výzvy z evropských fondů IROP, odkud chce město prostředky v desítkách milionů čerpat.

Článek

Do konce roku město vyhlásí mezinárodní architektonickou soutěž, nejpozději do pěti let by pak mohla být knihovna postavená.

Kolínská městská knihovna v Husově ulici sídlí v budově bývalé České spořitelny. Podle ředitelky knihovny Libuše Vodičkové by nová budova měla mít také funkci komunitního centra, v němž se lidé setkávají. „Rozhodně potřebujeme navýšit kapacitu, skladové prostory jsou absolutně nevyhovující, ve volném výběru nemáme ani třetinu fondu, který nabízíme, knihovna v podstatě funguje v režimu obchodu. Chybí taky místo pro relaxaci a vzdušnější prostor, nyní máme jeden výstavní sál, do kterého se na akce musíme vejít,“ uvedla. Každé oddělení má nyní jednu až dvě místnosti, které by podle Vodičkové měly být v nové budově propojeny.

Zadání připravované architektonické soutěže počítá s tím, že na novostavba knihovny doplní areál kolínského zámku v proluce takzvaných ječných půd v Kovářské ulici. Městský architekt David Mateásko připravuje podklady, zejména geodetické zaměření pozemku, sestavuje stavební program a nezávislou část poroty.

„V mezičase jsme zadání poskytli studentům – diplomantům na FA ČVUT, kteří tak ověří svými studentskými projekty parametry a možnosti soutěžního zadání.Můžeme se tedy v brzké době těšit na neotřelé akademické ztvárnění této úlohy. Na zadání intenzivně spolupracujeme se zástupci kolínské knihovny. Předpokládáme, že v průběhu léta by se porota mohla sejít na své ustavující schůzi,“ sdělil Mateásko.

Reklama

Doporučované