Hlavní obsah

Kutná Hora v září otevře novou mateřskou školu v Trebišovské ulici

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nová mateřská škola v Trebišovské ulici bude mít kapacitu 88 míst, náklady jsou přes 20 milionů korun.

Článek

Město se náklady pokusí ještě snížit získáním dotace. Kdyby to nevyšlo, uhradí celé náklady ze svého rozpočtu, řekl ČTK starosta Josef Viktora (ANO).

Radní vybrali firmu, která zpracuje žádost o dotaci, čeká se na vyhlášení programu. Zastupitelé však už dříve rozhodli, že školka se otevře 1. září bez ohledu na to, zda radnice do té doby dotaci získá. „I za cenu, že město případně uhradí celou částku ze svého,“ dodal Viktora. Budova je již hotová, ale zatím není zkolaudovaná.

Město otevřením nové školky řeší nedostatek míst v předškolních zařízeních, do budoucna bude muset dál zvyšovat kapacitu. Další mateřskou školu chce proto vybudovat ve Školní ulici, měla by mít čtyři oddělení. Nové zařízení se podle Viktory zatím projektuje.

Zařízení v Trebišovské ulici vzniklo přestavbou původní školky, která už nesloužila svému účelu. V původní budově měly zázemí například Klub Sluníčko – Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR a Křesťanské společenství Kutná Hora. Radnice jim poskytla náhradní prostory. Přestěhovat bylo potřeba i středisko oblastní charity, které v Trebišovské ulici provozovalo denní centrum s noclehárnou pro bezdomovce. Město pro něj vybudovalo nové zázemí v někdejší cihelně v Sedlci.

Stěhování noclehárny vyvolalo odpor části obyvatel Sedlce, obávali se, že se k nim budou stahovat bezdomovci z širokého okolí. Vedení města poukazovalo na to, že bývalou cihelnu využívá dopravní společnost Arriva a jinak je tento areál opuštěný. V Trebišovské ulici bylo středisko uprostřed sídliště.

Podle vedení radnice se po přestěhování charity žádná nová kritika neobjevila. Podobný problém řešila v minulosti i Příbram. Lidé tam nesouhlasili s výstavbou centra pro bezdomovce v areálu bývalé výtopny. Stížnost proti záměru se dostala až na krajský úřad, který ji zamítl.

Reklama

Doporučované