Hlavní obsah

Mladoboleslavská nemocnice se potýká s nedostatkem krve, vyzývá lidi k darování

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Klaudiánova nemocnice v Mladé Boleslavi se potýká s nedostatkem krve. Žádá proto dárce všech krevních skupin, aby se přihlásili k odběrům na termíny od 16. do 30. června.

Článek

Loni provedli zdravotníci mladoboleslavské nemocnice 6568 odběrů krve, o 26 méně než v roce 2020. O pětinu se zvýšil počet odběrů krevní plazmy, loni jich bylo 8371.

„Covid se na dárcích dost podepsal, někteří přestali chodit úplně, ale jiní se přidali. Naštěstí naši dlouhodobí dárci na naše výzvy reagují, a dokonce se k nim přidávají pravidelně prvodárci,“ informovala mluvčí nemocnice Hana Kopalová. Nemocnice eviduje za loňský rok odběry od 3400 opakovaných dárců, meziročně jich je o pět procent více. Nemocnice podle ní už dohnala skluz operací, který způsobila epidemie nemoci covid-19, a krev je nyní potřeba pro běžný provoz.

Mladoboleslavská nemocnice letos dokončila opravu nové krevní banky, která slouží pro uskladnění krevních derivátů od dárců nemocnice i externích dodavatelů a zajišťuje přípravu a vydávání transfuzních přípravků jednotlivým oddělením. Stavební úpravy stály devět milionů korun.

Reklama

Doporučované