Hlavní obsah

Muzejní noc v Lysé nad Labem v sobotu nabídne hru o Bedřichu Hrozném

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Lysé nad Labem zahraje v sobotu divadelní spolek Náplavka na nádvoří Muzea Bedřicha Hrozného představení Krásné obrázky z Hrozného života.

Článek

Hra o profesoru Bedřichu Hrozném, který rozluštil jazyk Chetitů, měla premiéru loni na podzim. U příležitosti Muzejní noci chce lyský divadelní soubor Bedřicha Hrozného, který se narodil v Lysé nad Labem, symbolicky vrátit do jeho rodiště. ČTK to řekl režisér představení Jan Burda.

Divadelní představení doposud vidělo během osmi repríz více než 700 diváků. Kvůli epidemii covidu-19 ho museli autoři přepracovat také do videopodoby, kterou nabízejí jako vzdělávací materiál pro školy. „Představení jsme nejdříve nastudovali pro kameru jako třídílný seriál, na kterém jsme spolupracovali s historikem Petrem Charvátem,“ sdělil ČTK Burda.

Návštěvníci mohou v sobotu od 19:00 hru doprovázenou živou kapelou zhlédnout na nádvoří muzea, které spravuje i expozici Bedřicha Hrozného. Jeho osobnost, vědeckou činnost a oblast starověkého Předního východu v lyském muzeu prezentuje řada sbírkových předmětů a dokumentů, k vidění jsou i osobní věci Bedřicha Hrozného, například jeho brýle a osobní zápisník.

Bedřich Hrozný byl mezinárodně uznávaný český klínopisec a orientalista, který rozluštil jazyk Chetitů a položil základy oboru chetitologie. V letech 1906 až 1912 našly německé archeologické expedice tabulky psané známým písmem, ale v neznámé řeči. K originálům i kopiím těchto artefaktů se Hrozný dostal v roce 1914 v Istanbulu, za rok pak představil akademickému světu chetitštinu. Díky Bedřichu Hroznému se dnes chetitština vyučuje po celém světě.

Muzeum Bedřicha Hrozného v Lysé nad Labem je součástí Polabského muzea, které je příspěvkovou organizací Středočeského kraje. V roce 2015 prošlo kompletní rekonstrukcí. Program Muzejní noci v Lysé potrvá od 14:00 do 22:00.

Reklama

Doporučované