Hlavní obsah

Na Orlické přehradě začal zkušební provoz modernizovaného lodního výtahu

Orlická přehrada. Ilustrační foto.

Reklama

Na Orlické přehradě začal zkušební provoz modernizovaného lodního výtahu pro menší sportovní plavidla. Zařízení má za sebou rozsáhlou přestavbu za 122 milionů korun. Se zahájením ostrého provozu se počítá do konce května.

Článek

Práce začaly na podzim 2019, původní železobetonovou konstrukci stavbaři vybourali a nahradili novou stavbou. Díky rekonstrukci je možné od letošní sezony převážet delší a těžší plavidla, mohou být dlouhá až 10 metrů a mít výtlak až šest tun. „Dnes začal ověřovací provoz, který bude trvat pár týdnů, nejdéle do konce května, ale nejspíš skončí dřív,“ uvedl mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Modernizovaný výtah už podle něj slouží veřejnosti, dnes ho využili první provozovatelé lodí. „Proplavily se zatím dvě lodě a proběhlo to bez problémů,“ uvedl krátce po poledni Roldán.

Orlická přehrada je největším vodním dílem v Česku. Stavba začala v roce 1954 a hlavní část prací pokračovala až do roku 1961. V minulosti prošla přehrada mnoha zkouškami, těmi nejnáročnějšími byly povodně v letech 2002 a 2006. Tehdy odolala zátěži, se kterou se při jejím budování vůbec nepočítalo. Povodí Vltavy chce na Orlíku vybudovat také bezpečnostní přeliv, který má snížit zatížení vodního díla při extrémních povodních.

Reklama

Související témata:

Doporučované