Hlavní obsah

Nemocnice Na Pleši na Příbramsku rozšířila oddělení radioterapie

Foto: Mark_Kostich, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nemocnice Na Pleši v Nové Vsi pod Pleší na Příbramsku rozšířila oddělení radioterapie, pořídila pro něj již druhý lineární urychlovač na ozařování zhoubných nádorů.

Článek

Dosud podstupovalo na jednom přístroji ozařování 400 až 500 pacientů ročně, teď k nim přibydou další stovky pacientů. Zařízení bude zatím fungovat ve zkušebním režimu, jeho plný provoz začne až v dalších měsících po schválení Státním úřadem pro jadernou bezpečnost, řekl ČTK vedoucí lékař oddělení radioterapie Josef Valchář. Celková investice, zahrnující pořízení dvou lineárních urychlovačů i výstavbu budovy pro umístění těchto zařízení, přesáhla 100 milionů korun.

První urychlovač začal na oddělení fungovat v roce 2017, Nemocnice Na Pleši se tak stala jediným onkologickým pracovištěm ve Středočeském kraji, které takovým zařízením disponuje. Následovaly investice do dalšího vybavení, například rekonstrukce oddělení radiodiagnostiky s nákupem nového výpočetního tomografu (CT). Pacientů však přibývalo a nemocnice se rozhodla pro pořízení dalšího urychlovače, který je navíc modernější a umožňuje přesněji zaměřit ozařovanou oblast. „Můžeme tak bezpečně aplikovat maximum dávky do nádoru a zároveň výrazně snížit zatížení sousedících zdravých tkání. Tím dramaticky klesá riziko případných nežádoucích účinků,“ uvedl Valchář.

Radioterapie je součástí onkologického oddělení, které poskytuje komplexní péči pacientům se všemi typy nádorových onemocnění ve všech stadiích. Využívá ionizující záření, které je dnes neodmyslitelnou součástí onkologické léčby a podstoupí ho každý druhý pacient s rakovinou. Tato léčba se v posledních letech výrazně změnila. Dříve používané kobaltové ozařovače nahradily modernější lineární urychlovače, které umožňují daleko lépe aplikovat potřebnou dávku záření a zároveň šetří okolní zdravé tkáně.

Soukromá nemocnice se 320 zaměstnanci se pro onkologické pacienty snaží zajistit komplexní návaznou péči. „Je to jeden z našich hlavních trendů, aby pacientovi byly poskytnuty veškeré služby tady a nemusel se nikam převážet,“ řekl ČTK ředitel Martin Kott. V nemocnici je 180 lůžek, z toho 40 je určeno pro onkologické pacienty. Podle Kotta se však stále zvyšuje počet pacientů, kteří žádají ambulantní péči.

Primářka onkologického oddělení Kateřina Jirsová poukázala na skutečnost, že pracovišť umožňujících ozařování je v Česku málo a například Středočeši musejí za tímto typem léčby cestovat do Prahy. „Ale Praha jednak není nafukovací a jednak je to pro pacienty hrozně náročné,“ uvedla primářka. Připomněla, že léčba radioterapií je záležitostí několika týdnů, což je zejména pro starší lidi extrémně náročné. Cílem je podle ní nabídnout pacientovi v každé fázi nemoci, co potřebuje, bez ohledu na to, zda jsou volná lůžka nebo jaké jsou čekací doby.

Nemocnice Na Pleši se vedle onkologie zaměřuje také na rehabilitaci, kromě toho provozuje například i pneumologii a další služby. Zařízení podle Kotta pokračuje v investicích, do budoucna by v areálu mohl vzniknout například nový pavilon vodoléčby a rehabilitace.

Reklama

Doporučované