Hlavní obsah

Nové Strašecí nechá posoudit využití alternativních zdrojů energie a tepla

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Nové Strašecí na Rakovnicku nechá posoudit možnosti využití alternativních zdrojů energie a tepla na městských budovách. Důvodem je aktuální výrazné zvyšování cen dodavateli energií.

Článek

„Město vypsalo tendr na analýzu využití solárních panelů, případně tepelných čerpadel,“ řekl starosta Nového Strašecí Karel Filip (ČSSD).

Rada města bude v nejbližších týdnech projednávat umístění solárních panelů v areálu čistírny odpadních vod. „Má výhodu, že tam vůbec nemusíme řešit baterie. Vše, co se vyrobí, se hned spotřebuje,“ doplnil místostarosta Jan Bureš (Město pro rodinu - rodina pro město).

Další alternativní zdroje by podle starosty mohly být na městském úřadu, kulturním centru, základní škole, poliklinice, sportovní hale i dalších objektech. Pokud analýza ukáže, že se umístění nových zdrojů energií vyplatí, Nové Strašecí by investovalo do jejich postupné instalace. V aktuálním dotačním období by měly být k dispozici evropské peníze i na obnovitelné zdroje energie, město by je chtělo využít.

Budovy, na kterých by mohly být solární panely, má vytipované také Rakovník. Solární zdroje by mohly být na střeše bazénu, kulturním centru i dalších objektech. Také zdejší radnice řeší technické možnosti a propočítává výhodnost investice.

Reklama

Doporučované