Hlavní obsah

O opravě některých městských mostů rozhodne Rakovník podle dalších výdajů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

O opravě některých městských mostů rozhodne Rakovník nejdříve v druhé polovině letošního roku. Záležet bude i na růstu výdajů za energie, a tedy vývoji hospodaření města.

Článek

V nejhorším stavu je most v lokalitě pod Papírnou, stavební povolení má i most v lokalitě Benešovy rámy-Hradcův mlýn. Podle rozpočtu projektanta má oprava obou mostů stát dohromady zhruba devět milionů korun, uvedla na dotaz ČTK mluvčí rakovnické radnice Kateřina Hradilová.

Aktuální růst cen elektřiny a plynu může mít značný dopad na provozní výdaje měst. Rakovník má proto některé připravené investice v zásobníku projektů, ale ne v rozpočtu. O jejich zahájení rozhodne vedení města postupně, podle dalších výdajů nebo třeba v případě získání dotace. „Momentálně čekáme, jak na nás dopadne zvýšení cen energií,“ uvedla Hradilová.

Na mostě pod Papírnou loňská technická prohlídka ukázala nejhorší stav, proto by měl být opraven co nejdříve. Předpokládané náklady na jeho rekonstrukci přesahují čtyři miliony korun, ale není vyloučeno, že se stoupajícími cenami stavebních materiálů budou skutečné výdaje vyšší.

U mostu Benešovy rámy-Hradcův mlýn je mimo jiné odhalená výztuž, která koroduje. Jsou na něm také provizorní betonová svodidla, která brání jeho zatěžování na krajích. Stavební povolení na jeho opravu má město od loňského ledna. Náklady na obnovu dosáhnou kolem pěti milionů korun. V případě, že město bude mít dostatek financí, mohl by být letos vypsán tendr na zhotovitele.

Pro následující roky město plánuje opravu mostu přes potok Huřvinka za čistírnou odpadních vod, stavební povolení už je také připraveno pro chodník na mostě přes Černý potok u firmy Valeo a na opravu mostu u Kohoutova mlýna.

Rakovník má pro letošní rok schodkový rozpočet, který počítá s výdaji 488 milionů a příjmy 353 milionů korun. Na vyrovnání město využije 60 milionů z přebytků z minulých let a 75 milionů korun z úvěru. Zásadní investicí bude dokončení výstavby společenského centra s knihovnou u Husova náměstí, které celkově vyjde přibližně na 100 milionů korun.

Reklama

Doporučované