Hlavní obsah

Odborníci změří provoz aut na mělnických přejezdech, SŽ plánuje část zrušit

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Odborníci budou tento týden měřit provoz aut na mělnických železničních přejezdech. Správa železnic (SŽ) plánuje některé přestavět kvůli bezpečnosti na mimoúrovňové, některé mají být zrušeny.

Článek

Město se ale obává dopravních komplikací, které by vznikly svedením dopravy z nynějších 12 přejezdů na čtyři plánované. Proto chce, aby vznikla studie, podle které by se dalo posoudit, zda zrušení přejezdů nevytvoří ve městě dopravní zácpy. Sčítání frekvence dopravy na všech mělnických přejezdech by mělo být pravděpodobně ve středu. ČTK to dnes řekl místostarosta Milan Schweigstill (za STAN).

„Na základě toho by se mělo pokračovat dál v diskuzi, jak by se vyhovělo městu Mělníku v tom, aby trať po rekonstrukci nebyla jednoznačným dělítkem, které město rozsekne na dvě neprodyšné části, které spolu v podstatě nebudou komunikovat,“ uvedl Schweigstill.

Podle místostarosty čtyři přejezdy pro celé město nestačí, navíc by pak řidiči zřejmě jezdili i místy, kde je obytná zástavba a silnice zde nejsou stavěné na větší dopravní zátěž. Problémy podle něj vzniknou i zrušením přejezdu mezi městskými částmi Pšovka a Mlazice, což je oddělí. Některé přejezdy Správa železnic plánuje zrušit úplně, některé mají nahradit podchody pro pěší a cyklisty.

Mělníkem prochází dvoukolejná železniční trasa spojující Lysou nad Labem a Ústí nad Labem, z Mělníka také vede trať do Mladé Boleslavi. Železniční spojení je zásadní i pro mělnický přístav, který je důležitým logistickým centrem a zajišťuje překlad zboží mezi vodní, silniční a železniční dopravou. Trať také slouží jako jeden z hlavních tahů mezi jihovýchodní Evropou a Německem. Správa železnic plánuje její modernizaci, podle předběžných informací by mohla začít zhruba za pět let.

Reklama

Doporučované