Hlavní obsah

Opravená odpočívka Střechov na D1 bude uvedena do provozu v polovině září

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Rekonstrukce odpočívky Střechov na dálnici D1 na Benešovsku se blíží ke konci, do provozu má být uvedena v polovině září. Ve středu začnou stavbaři pokládat asfalt.

Článek

Při rekonstrukci se potýkali s problémy, potíže jim v posledních dnech způsobil hlavně kabel vysokého napětí objevený při výkopových pracích. Stavba se kvůli tomu prodlouží zhruba o dva týdny, řekl dnes novinářům Ivan Čásenský z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), který má na starosti stavební dozor.

Díky přestavbě se zvýší počet parkovacích stání, kterých je u D1 i dalších dálnic dlouhodobě nedostatek. Podle analýz ŘSD chybí na českých dálnicích 1500 odstavných míst pro nákladní auta, v posledních letech se jich daří každoročně vybudovat 100 až 200.

Práce na odpočívce Střechov začaly koncem dubna a mají stát 128 milionů korun bez DPH. Podle Čásenského je však třeba počítat s drobnými vícenáklady. Dělníci se potýkali s nestabilním svahem, proti původnímu projektu museli dodělat také bezpečnostní oplocení retenční nádrže.

V posledních dnech jim dělá starosti hlavně kabel vysokého napětí objevený v dolní části odpočívky, kde se napojuje kanalizace do čističky. Protože se pod něj potřebují podkopat, požádali společnost ČEZ o odstávku. Předtím je však nutné o odstávce informovat obce, které výpadek proudu postihne. „Dobu výstavby to prodlouží zhruba o 14 dní,“ uvedl Čásenský.

Odpočívka bude mít po rekonstrukci větší kapacitu. Počet šikmých parkovacích ploch pro kamiony se zvýší ze 42 na 98. Přibude také šest podélných stání pro autobusy, deset šikmých stání pro osobní vozidla s přívěsem a obytné automobily a více než 60 kolmých stání pro osobní vozidla. Dříve místa pro osobní auta na odpočívce nebyla vyznačena a řidiči na Střechově podle zástupců ŘSD parkovali velmi živelně. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl uvedl, že jde o jednu z nejstarších odpočívek u D1 a tomu odpovídala původní organizace parkování. Podle Rýdla byla dost problematická.

Stavbaři nad rámec investice ŘSD zbourali původní nevyužívaný bufet a veřejné toalety. Nahradí je provozovna KFC s novým mobiliářem, dětským hřištěm a sadovými úpravami. Další zázemí najdou řidiči u benzinové pumpy.

Odpočívka na 52. kilometru ve směru na Prahu vznikla v 70. letech 20. století při výstavbě D1, její část umístěná ve směru na Brno byla opravena v roce 2019.

Reklama

Doporučované