Hlavní obsah

Poděbrady po volbách zřejmě čeká i větší obměna stromů v lázeňském parku

Foto: Město Most

Ilustrační foto.

Reklama

Některé lípy v poděbradském lázeňském parku jsou za hranicí životnosti, v parku jsou od doby jeho vzniku ve 30. letech minulého století.

Článek

Společnost New Visit, která se o park a většinu městské zeleně stará, pravidelně provádí bezpečnostní řezy, to už ale přestává stačit a postupná obměna by měla přijít co nejdříve. Loni v červnu nasadily Poděbrady na údržbu trávníku jedné ze tří částí devítihektarového parku zkušebně sedm elektrických robotických sekaček, které na trávníky vyjely i letos. ČTK to za společnost řekl Miroslav Jiránek.

Elektrické sekačky, které udržují zhruba dva hektary trávníku v části A centrálního parku, mají tichý a bezemisní provoz a trávník zároveň mulčují. „Další rozšiřování plánujeme, ale je to jednak velká investice a ne všechny plochy jsou pro tyto stroje vhodné,“ řekl Jiránek. Sekačky podle něj stály přes půl milionu korun, nasazení na všechny trávníky není technicky možné, uvažuje se o dalších přibližně dvou hektarech.

Poděbrady dají na údržbu městské zeleně ročně zhruba 12 milionů korun. Elektrické sekačky zavedly v projektu Tiché a zdravé město a jsou ukázkou šetrného přístupu k údržbě městské zeleně. „Robotické sekačky mají velmi malou spotřebu elektřiny, nicméně se nedá přesně vyčíslit úspora financí, neboť vyžadují každodenní péči a údržbu. Nehledě na neukázněnost občanů, zejména rodičů s dětmi. Rodiče nechávají i velmi malé děti na sekačky sedat, zastavovat je, my pak musíme tyto znovu spouštět,“ doplnil Jiránek.

V budoucnu by se podle něj měla uskutečnit částečná a postupná obnova vegetace, zejména stromořadí lip, kterých je v parku zhruba 500. „Každý rok děláme bezpečnostní řezy, ale už to nestačí, chtělo by to začít s částečnou obměnou, poslední roky přibývá popadaných větví,“ řekl Jiránek. Lípy v městském prostředí podle něj kvůli omezenému prostoru pro kořenový systém nevydrží tolik jako samostatně stojící stromy ve volné přírodě. Vedení města s větší obnovou počítá. „Předpokládám, že se tímto problémem bude muset zabývat vedení města, které vzejde z podzimních komunálních voleb,“ řekl na dotaz ČTK místostarosta Roman Schulz (ODS).

Nejstarší část parku vznikla ve třicátých letech 20. století, v roce 1936 byly v parku instalovány květinové hodiny, o dva roky přibyla prosklená Libenského kolonáda. V letech 2002 až 2007 podstoupil lázeňský park celkovou revitalizaci, kromě obměny zeleně se dotkla také vodních prvků a závlahového systému, bylo instalováno slavnostní osvětlení. V záhonech parku jsou dnes podle Jiránka tisíce druhů rostlin.

Reklama

Doporučované