Hlavní obsah

Rakovník má vytipované městské budovy, na kterých by mohly být solární panely

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rakovník má vytipované městské budovy, na kterých by mohly být solární panely. Radnice tak reaguje na stoupající ceny energií a hledá jiné zdroje, které by městu ulevily na nákladech.

Článek

Solární zdroje by mohly být například na střeše bazénu i dalších objektech. Město také čeká na novelu energetického zákona, která by měla umožnit, aby energii vyrobenou na jedné z budov mohlo město využívat i v jiné budově.

Město se případným využitím fotovoltaiky podle starosty zabývá přibližně půl roku, už několik let také snižuje náklady na energie nákupem elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno. Další zvažovanou úsporou nákladů je změna zdroje vytápění například na tepelné čerpadlo, ale je třeba zahrnout i návratnost případných investic, kterou ovlivňuje vývoj cen energií.

„Propočítáváme, co se vyplatí, a samozřejmě jsou to i technické možnosti, jestli se všude dá nahradit plynový kotel tepelným čerpadlem a za jakých podmínek,“ doplnil starosta Rakovníka Luděk Štíbr (ODS).

Mezi vytipovanými budovami pro umístění solárních panelů jsou třeba Kulturní centrum Rakovník, sportovní hala či budova rakovnického úřadu v ulici Na Sekyře, v tomto případě ale město čeká na vyjádření památkářů.

Reklama

Doporučované