Hlavní obsah

Říčany chtějí stavět školu pro 540 dětí. Náklady budou přes 600 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Říčany u Prahy chystají výstavbu základní školy pro 540 dětí. Náklady jsou podle aktuálního ceníku přes 600 milionů korun, dvě třetiny by měly pokrýt dotace od ministerstva školství a z Operačního programu Životní prostředí.

Článek

Výstavba začne pravděpodobně počátkem roku 2023 a potrvá zhruba dva roky, řekl ČTK starosta David Michalička (Klidné město).

Nová budova vznikne na louce uprostřed bytové zástavby na Komenského náměstí. Projekt počítá se stavbou dvou propojených pavilonů a tělocvičny s venkovním hřištěm. „Předpokládaná cena podle aktuálního ceníku stavebních prací pro letošní rok je přes 600 milionů korun, ale skutečnou cenu ukáže až soutěž a veřejná zakázka, protože tohle je jen cena tabulková. Musíme počkat, co nám ukáže trh,“ uvedl Michalička.

Radnice už v minulosti výběrové řízení vyhlásila, nakonec ho ale musela zrušit. Dostala totiž jen jednu cenovou nabídku, která převyšovala možnosti rozpočtu i maximální stanovenou cenu. Město poté projekt upravilo a jednalo o navýšení dotací. Na stavbu má slíbeno 220 milionů korun od ministerstva školství a další prostředky by mělo dostat z Operačního programu Životní prostředí na pasivní energetický standard a zelené střechy.

Říčany mají přes 16.000 obyvatel a stále jich přibývá. Kvůli své poloze u Prahy je město pod velkým tlakem developerů a zájemců o bydlení. V Říčanech jsou nyní čtyři městské základní školy, například 1. ZŠ se ale nevejde do jednoho objektu a sídlí ve více budovách. Podle radnice je nové zařízení nutné postavit, aby město dostálo zákonné povinnosti na umístění dětí k základnímu vzdělávání.

Reklama

Doporučované