Hlavní obsah

Říčany letos dokončí novou školku, stavbu základní školy zatím odloží

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Říčany u Prahy chtějí letos investovat do školské infrastruktury, v rozpočtu na to mají připraveno 170 milionů korun. Počítají s dostavbou mateřské školy Větrník v Bílé ulici a s rekonstrukcí školky Srdíčko v ulici E. Beneše.

Článek

Kvůli strmému růstu cen ve stavebnictví město zatím odloží zahájení stavby základní školy na Komenského náměstí. Bude usilovat o nové dotační tituly, které pokryjí zvýšené náklady na tento projekt, uvedla radnice.

Náklady na výstavbu nové školy pro 540 dětí mají být podle informací z loňského roku přes 600 milionů korun. Starosta David Michalička (Klidné město) ale už dříve upozornil na to, že skutečnou cenu ukáže až trh.

V letošním investičním rozpočtu více než šestnáctitisícového města je 381 milionů korun. Největší položku tvoří právě investice do školství, velká část poputuje také na investice do dopravní infrastruktury. Město počítá s odvodněním Sokolovské a Zahradní ulice za 11 milionů korun nebo rekonstrukcí Otavské ulice včetně chodníku a vodovodního řadu za osm milionů korun.

Zhruba 58 milionů korun má jít na obnovu vodohospodářské infrastruktury, rozpočet počítá i s opravami městských bytů a rekonstrukcí střechy domova s pečovatelskou službu, která je v havarijním stavu. Pokračovat by měly i úpravy veřejných prostranství na sídlištích.

Kvůli své poloze u Prahy jsou Říčany pod velkým tlakem developerů a zájemců o bydlení. Město také opakovaně vítězí v průzkumu společnosti Obce v datech, podle nějž se v něm žije nejlépe v zemi. V Říčanech jsou nyní čtyři městské základní školy, například 1. ZŠ se ale nevejde do jednoho objektu a sídlí ve více budovách. Podle radnice je nové zařízení nutné postavit, aby město dostálo zákonné povinnosti na umístění dětí k základnímu vzdělávání.

Reklama

Související témata:

Doporučované