Hlavní obsah

Středočeský kraj rozdělí statutárním divadlům čtyři miliony korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Tři statutární divadla v Kladně, Příbrami a Mladé Boleslaví budou moci žádat o dotaci na podporu některých profesí, představení pro střední školy, on-line komunikaci a pořádání venkovních festivalů.

Článek

Podobu dotačních programů dnes schválili středočeští zastupitelé. „Jedním z témat je například podpora zaměstnávání osob ve specifických profesích. Kostymér, vlásenkář, desinatér, truhlář, čalouník, to jsou příklady profesí, které jsou součástí naší národní identity a prostřednictvím divadel můžeme přispět k jejich uchování,“ uvedl radní pro kulturu Václav Švenda (Spojenci).

O podporu mohou žádat divadla také na představení pro střední školy s vazbou na vzdělávací program zejména v předmětech český jazyk a literatura, cizí jazyk, dějepis a dalších především společenskovědních oborech.

Podpora je určena rovněž pro on-line komunikaci divadel a představení pod otevřeným nebem. „Ta se v letních měsících těší velké oblibě a přispívají k podpoře a rozvoji turistického ruchu,“ doplnil Švenda. Podpora se týká jak dramaturgické a produkční přípravy, tak i samotného provádění včetně podpory účinkování na letním středočeském festivalu.

Divadla budou moci podávat žádosti o dotaci od 10. června do 8. července. V současnosti na území Středočeského kraje působí tři statutární divadla: Městské divadlo Mladá Boleslav, Divadlo A. Dvořáka Příbram a Městské divadlo Kladno.

Reklama

Doporučované