Hlavní obsah

V Kladně je nový multikulturní prostor propojující historii, gastronomii a umění

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Kladně vznikl nový multikulturní prostor nazvaný Dům 550. Propojuje historii, gastronomii a umění. Návštěvníky zve do prostředí z přelomu z 19. a 20. století.

Článek

Konají se zde různé autentické zážitkové akce, od možnosti ochutnávky dobového menu až po strávení celého dne v minulosti s patřičným programem i společností. Kromě zážitků, na které je nutné se předem objednat, od prosince spustí pravidelné páteční otvírací hodiny, řekl správce Domu 550 Lukáš Hemek.

Dům stojící v Poděbradově ulici u pěší zóny T. G. Masaryka skrývá prostor kompletně zrekonstruovaný a vybavený v dobovém duchu. „Lidé by tu neměli vidět jedinou věc, která neexistovala na přelomu 19. a 20. století,“ uvedl majitel. Kromě nábytku, obrazů či vybavení toalet je autentické veškeré sklo i servis. Vztah k regionu by měla připomínat historická pohovka, která brzy přibude do místnosti zařízené jako salon. Podle Hemka by měla pocházet z lánského zámku.

Historický program návštěvníkům představí každodenní život šlechty. Připravené je autentické menu i originální nápojový lístek. Zajímavostí je i speciální stroj na vaření kávy. Připravené jsou historické hádanky a kvízy, konají se zde též komorní koncerty. Do budoucna plánuje správce domu pořádat přednášky a výstavy.

Reklama

Související témata:

Doporučované