Hlavní obsah

V Kolíně dnes po dvouleté pauze začíná festival Kmochův Kolín. Potrvá do neděle

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Kolíně dnes po dvouleté pauze začíná 57. ročník tradičního festivalu dechové hudby Kmochův Kolín, potrvá do neděle. Festival s mezinárodní účastí se odehraje na několika scénách, hlavní program bude na Karlově náměstí.

Článek

Dnes odpoledne jej zahájí koncerty dechových orchestrů základních uměleckých škol, večer vystoupí Kolínský Big Band s Jitkou Čvančarovou a Tatabojs, v sobotu náměstím projde průvod dechových souborů.

„Pokračujeme v modelu z roku 2019, máme dvě stage, tak aby se pořád něco dělo, návštěvníkům je maximálně přizpůsobeno celé náměstí, kde je dostatek občerstvení a míst na sezení,“ řekla ČTK za město Gabriela Malá. Na festivalu zahrají soubory z Česka i ze zahraničí, například z Norska a Polska. „Bohužel zahraniční účast je letos malá, vše je způsobeno dvouletou nucenou přestávkou, ale věříme, že v dalších letech se nám podaří opět do Kolína přizvat více zahraničních účastníků,“ doplnila Malá.

V sobotu od 15:40 po průvodu vystoupí domácí Městská hudba Františka Kmocha, večer zazpívá Helena Vondráčková. Kromě hlavního kolínského náměstí se účastníkům festivalu otevře chrám sv. Bartoloměje a kolínská synagoga, kde v sobotu večer vystoupí Pražská jidiš kapela.

Festival pojmenovaný po skladateli a dirigentovi Františku Kmochovi, který v Kolíně žil, představuje tradiční hudební žánr dechové hudby v moderním pojetí. Každoročně se ho účastní kolem 1500 hudebníků a 250 mažoretek. Do roku 2016 bylo možné účast měřit, protože festival byl zpoplatněn vstupným, návštěvnost se pohybovala zhruba kolem 8000 návštěvníků. Od roku 2017 je festival pro návštěvníky zdarma.

Poprvé se festival konal před 60 lety, pořadatelé ho kromě posledních dvou let museli zrušit z důvodu rekonstrukce Karlova náměstí také v roce 2006. Město, které festival pořádá, na něj letos uvolní 4,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované