Hlavní obsah

V mladoboleslavském domově pro seniory přibyde 18 míst pro lidi s demencí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Mladé Boleslavi vznikne v areálu domova pro seniory v Olbrachtově ulici osmnáctilůžkový domov se zvláštním režimem, bude se starat zejména o seniory s demencí.

Článek

Dvoupatrová přístavba se začala budovat loni v létě a měla by být hotová do konce roku, provoz zahájí v prvním čtvrtletí roku 2023. Přístavba bude stát více než 30 milionů korun, zhruba polovinu pokryje dotace z ministerstva práce a sociálních věcí. ČTK to řekla ředitelka domova Světlana Kubíková.

Domov pro seniory, ve kterém nyní žije 82 lidí, zřizuje Středočeský kraj, majitelem budovy je město. „Tím, že je to přístavba, využijeme současné kapacity a personálu, a navyšujeme mnohem méně, než bychom navyšovali u samostatného objektu,“ řekla Kubíková. Nový domov vznikne přestavbou málo využívané terasy, doplňkové služby jako například prádelnu a kuchyň bude využívat z domova seniorů.

Podle Kubíkové už se o umístění v domově se zvláštním režimem hlásí první zájemci, podobná služba na Mladoboleslavsku chybí. „Protože půjde o seniory s demencí, v některých aktivitách se to dobře sloučí s činností domova pro seniory,“ doplnila. Zvláštní režim vyžaduje zvýšenou péči o lidi s prokázanou demencí a má specifická pravidla, musí být například uzamykatelný, aby se klienti neztratili, a je potřeba více personálu.

Středočeský kraj na svém území zřizuje 13 domovů se zvláštním režimem, například ve Vojkově na Benešovsku.

Reklama

Doporučované