Hlavní obsah

V Mnichově Hradišti otestují mobilní saunu na břehu Jizery

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Mnichově Hradišti budou moci lidé na začátku června vyzkoušet mobilní saunu na pláži Na Kamínkách u Jizery.

Článek

„Nápad vzešel z jednoho z návrhů loňského participativního rozpočtu, kde se počítalo s náklady 450 000 korun. Ty zamýšlely převlékárnu a saunu pro šest lidí. Městu se nyní podařilo pilotně zapůjčit saunu pro čtyři lidi od Ateliéru Hra, kde ji navrhli a letos v únoru postavili. Má otestovat zájem veřejnosti,“ sdělil Martin Weiss.

„Sauny se v loňském participativním rozpočtu týkaly dokonce hned dva návrhy následně sdružené do jednoho. Přestože projekt ve veřejném hlasování nezískal dostatečnou podporu, naznačil cestu,“ uvedl Weiss. Doposud si lidé zarezervovali deset ze 14 termínů, saunovat se budou od 1. do 5. června.

Sauna je pro čtyři lidi a její rezervace na 2,5 hodiny přijde na 500 korun. „Jde o doporučenou výši dobrovolného příspěvku, který bude využit na pokrytí nákladů na dopravu a topení,“ doplnil Weiss. V sauně na lehkém přívěsu jsou kamna, ve kterých se topí dřevem. Pro zchlazování během saunování lidé využijí chladnou vodu Jizery.

Provozní náklady by se měly podle autorů návrhu hradit z příspěvků na saunování. Předpokládají také, že lidé, kteří by saunování pravidelně využívali, by pomáhali udržovat okolí.

Mnichovohradišťská pláž Na Kamínkách je v záplavovém území, není tam možné budovat stálé stavby. Mobilní sauna se dá v případě potřeby odvézt.

Reklama

Související témata:

Doporučované