Hlavní obsah

V Poděbradech vznikne architektonická studie na městský bazén

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Poděbradští radní minulý týden schválili návrh na vypracování architektonické studie městského bazénu, měla by být hotová v červnu.

Článek

Město poté vypíše soutěž na dodavatele projektové dokumentace pro územní rozhodnutí. Stavební povolení by město mohlo mít nejdříve v roce 2023. Původní plán města počítá s bazénem v ulici Za Nádražím. ČTK to řekl místostarosta Poděbrad Miroslav Holas (Naše Poděbrady).

Městský bazén v patnáctitisícových Poděbradech je součástí téměř každého volebního programu stran kandidujících v posledních 20 letech do komunálních voleb. Do voleb s ním šlo rovněž současné vedení města. „Prosadili jsme s naším sdružením Naše Poděbrady po volbách do koaliční smlouvy na roky 2018 až 2022 prioritu bazén a od té doby se snažíme na projektu pracovat. Existuje určitě mnoho podporovatelů projektu výstavby, a jsou i tací, kteří s tím nesouhlasí. Pro nás je však podstatné jak hlasování většiny zastupitelů, tak třeba i kladný názor na navrhované umístění ze strany městského architekta Milana Košaře,“ uvedl Holas.

V roce 2018 schválili zastupitelé města plán rozvoje sportu, který stanovil, že v průběhu let 2018 až 2022 je nutno najít pro bazén místo a udělat vše pro jeho výstavbu. V roce 2018 se při komunálních volbách obyvatelé Poděbrad k výstavbě bazénu vyjadřovali v referendu. To však nebylo vzhledem k nízké účasti platné, přišlo k němu jen 21 procent voličů, bylo potřeba 35 procent.

Opoziční zastupitel a bývalý starosta Poděbrad Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady) se současnými plány města nesouhlasí. „Byl bych špatný zastupitel, kdybych nechtěl pro Poděbrady krytý bazén, ale byl bych nezodpovědný zastupitel, kdybych hlasoval pro cestu, kterou umanutě prosazuje současné vedení města. Navíc studie proveditelnosti, kterou nám představila koalice na podzim, byla už tehdy ekonomicky nereálná a s ohledem na nárůst cen stavebních materiálů a zejména energií to dnes už považuji za velmi nezodpovědné vůči občanům města, kteří v místním referendu nakonec bazén ani většinově nepodpořili,“ řekl Langr.

Podle Holase jsou Poděbrady na náklady související s provozem bazénu připravené. „Město je ve výborné finanční kondici a v letech 2019 až 2021 neklesly konečné stavy na účtech města ke konci roku pod 200 milionů korun. Poděbrady také nemají žádné úvěry a závazky z toho plynoucí. Municipalita je tady od toho, aby vytvářela a realizovala občanskou vybavenost,“ uvedl.

Reklama

Doporučované