Hlavní obsah

Ve Středočeském kraji je ode dneška na rizikových místech zákaz rozdělávat oheň

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Ve Středočeském kraji bude od dneška do neděle na rizikových místech zakázáno rozdělávat oheň. Jde například o lesy nebo okolí stohů sena či slámy.

Článek

Zákaz vychází z nařízení kraje z roku 2020 a je vydán na základě výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu, informovali na webu středočeští hasiči.

Nebezpečí vzniku požárů platí od dnešních 12:00 do neděle 16:30. V souladu s nařízením kraje je celoplošně zakázáno používání zábavní pyrotechniky, vypouštění takzvaných lampionů štěstí nebo používání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům než k hašení. Řidiči také nesmějí vjíždět motorovými vozidly na polní a lesní cesty, pokud nejde o vlastníky a uživatele pozemků při jejich obhospodařování.

V lesích a jejich okolí do 50 metrů a poblíž stohů slámy nebo sena do vzdálenosti 100 metrů je zakázáno rozdělávat oheň a kouřit. Totéž platí pro souvislé rostlinné porosty nebo zemědělsky obdělávané plochy, které by se mohly vznítit, a jejich okolí do 100 metrů. Zakázaná je na těchto místech také jízda parní lokomotivou.

Podle meteorologů budou teploty následující čtyři dny nad 34 stupňů, nejvýše vystoupají ve středu, kdy se budou blížit k 36 stupňům. V tomto týdnu čekají meteorologové také málo deště.

Reklama

Související témata:

Doporučované