Hlavní obsah

Většina polabských jahodáren otevře samosběry příští týden

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Loni začínal samosběr u většiny polabských jahodáren kvůli chladnému počasí později, zhruba v polovině června. Letos by se mohlo na řadě míst se sběrem začít už první červnový týden, ve Stratově na Nymbursku začnou už ve středu.

Článek

Samosběr jahod v Sedlčánkách u Čelákovic se zřejmě otevře 1. června. Lidé tam za vlastnoručně nasbírané jahody zaplatí stejně jako loni, nejvíce 69 korun za kilogram. Letošní květnové počasí podle majitele jahodárny v Sedlčánkách Jiřího Sixty dozrávání plodů přispělo. Loni si tam lidé natrhali zhruba 110 tun jahod, kromě toho se prodalo dalších 70 tun.

„Tropické dny minulý týden docela pomohly, jahody se zformovaly a pěkně dozrávají,“ uvedl Sixta. Cena za kilo jahod natrhaných v samosběru se v Sedlčánkách stejně jako loni pohybuje od 59 do 69 korun za kilo, podle velikosti plodu. „Nezdražovali jsme, protože nepoužíváme chemii, tak nám zatím náklady razantně nestouply,“ doplnil Sixta. Jahody pěstuje na 15 hektarech.

Rovněž v jahodárně v Oskořínku na Nymbursku mohou lidé se samosběrem počítat už v prvním červnovém týdnu. „Přesný den zatím nemáme, je to podle počasí, ale určitě někdy příští týden, jahody pěkně dozrávají a čekáme, až jich bude dostatek,“ řekla Monika Kameníková za jahodárnu v Oskořínku. Lidé si budou moci nasbírat v prvních dnech kilogram jahod zřejmě za 65 korun, je to o pět korun víc než loni.

Od středy začne samosběr ve Stratově na Nymbursku. „Necháme to do vysbírání, pak se zřejmě na chvíli zavře, aby dozrály další plody,“ uvedl majitel jahodárny Petr Rubeš. Jahody pro samosběr má na více než šesti hektarech. Letos kvůli zvyšování cen nákladů zdražil zhruba o 12 procent na 68 korun za kilogram.

Jahodárna ve Vraňanech na Mělnicku drží cenu samosběru stejnou jako loni. Kilogram jahod si lidé mohou nasbírat za 70 korun. Samosběr začne zřejmě 5. června.

Reklama

Doporučované