Hlavní obsah

Vlakové nádraží v Kutné Hoře čeká oprava, město chce u něj postavit parkoviště

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní vlakové nádraží v Kutné Hoře čeká rozsáhlá rekonstrukce. Stavbaři kompletně opraví kolejiště a vybudují bezbariérová nástupiště a nový podchod. Obnoví také interiéry výpravní budovy.

Článek

Práce začnou v roce 2025 až 2026. Na projektu se chce podílet i město, které u nádraží chystá výstavbu chodníku a parkoviště.

Kolik bude rekonstrukce stát, zatím není jasné. Podle dřívějších odhadů by to mohlo být kolem 2,2 miliardy korun. „Příprava je nyní v počáteční fázi zpracování záměru projektu, ze kterého vzejdou základní parametry i kalkulace finančních nákladů potřebných pro realizaci stavby,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.

Na projektu se chce podílet i město, které u nádraží postaví parkoviště a chodník. „Správa železnic počítá s prodloužením podchodu na malínskou stranu. Podmínkou je, že tam město vybuduje parkoviště a přístupový chodník, který by navazoval na podchod,“ řekl starosta Josef Viktora (ANO). Dodal, že Kutná Hora už pro tento záměr vykoupila pozemky a na projekt by ráda získala dotaci.

Stanice Kutná Hora hlavní nádraží leží na nákladním železničním koridoru Kolín - Havlíčkův Brod - Brno. Jde o jediné místo na české železniční síti, kde je styk dvou trakčních soustav přímo ve stanici.

Prodloužení staničních kolejí umožní provoz vlaků o délce 740 metrů. Díky rekonstrukci kolejí i zabezpečovacího zařízení bude možné nasazení evropského zabezpečovacího systému ETCS, kterým lze na dálku zastavit jedoucí vlak. Oprava také umožní zvýšení rychlosti ve staničních kolejích.

Reklama

Doporučované