Hlavní obsah

ZŠ Juventa v Milovicích omezí topení na polovinu, úspory hledá i pro elektřinu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Jedna z největších základních škol v zemi, Základní škola Juventa v Milovicích, zavedla před topnou sezonou několik opatření na snížení spotřeby tepla. Topení by se díky nim mělo omezit na polovinu.

Článek

Ve společných prostorách se například nebude topit vůbec, ve třídách se bude topit méně, teplota zůstane na 20 stupních Celsia. Podle předběžného návrhu rozpočtu na příští rok stoupnou škole náklady na plyn, kterým vytápí, osmkrát.

Úsporná opatření plánují ve škole od léta. „V prostorách, kde je minimální pohyb dětí, například šatny, vestibul a haly, nebudeme topit vůbec,“ řekl ředitel školy Jaroslav Minařík. Topení se podle něj celkově omezí na polovinu, například ze čtyř radiátorů ve třídě budou topit dva. „Samozřejmě nenecháme děti zmrznout, škola je v nejvyšší energetické třídě, máme velmi dobré zateplení, takže to není problém,“ doplnil. V minulosti se podle něj stávalo, že ve třídě bylo i 25 stupňů Celsia, muselo se pak více větrat. Opatření už škola představila rodičům na úvodních třídních schůzkách.

Podle předběžné kalkulace stoupnou škole příští rok náklady na plyn osmkrát a na elektřinu sedmkrát, celkem se kvůli tomu tomu rozpočet zvýší 2,5krát. „Skoro více než plyn nás trápí spotřeba elektřiny, takže i tady chceme víc šetřit, omezujeme například vzduchotechniku, poběží jen třikrát denně,“ řekl Minařík. Učitelé děti více nabádají ke zhasínání. „Beru to i pozitivně, se spotřebou to nejde do nekonečna a svetr navíc není žádné velké nepohodlí, dětem říkáme, že je to i náš příspěvek proti válce,“ doplnil ředitel.

Ministerstvo zdravotnictví připravilo návrh novely vyhlášky o hygienických požadavcích na prostory škol. Vyplývá z něj, že by se minimální teplota vytápění v prostorech škol mimo učebny mohla snížit. Například v tělocvičnách či na chodbách by mohla být nově 17 stupňů Celsia místo dosavadních 18 a ve sprchách 21 místo 24. V učebnách by měla zůstat na 20 stupních Celsia. Úpravu ministerstvo zdůvodnilo současnou energetickou krizí v důsledku ruské agrese na Ukrajině. Novela předpokládá rovněž snížení požadavků na větrání ve třídách a tělocvičnách.

Reklama

Související témata:

Doporučované