Hlavní obsah

Bílina koupila zpět zchátralý areál bývalého pivovaru za 2,4 milionu korun

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Bílina na Teplicku koupila zpět zchátralý areál bývalého pivovaru za 2,4 milionu korun. Zhruba za stejnou částku město nemovitost v roce 2016 prodalo.

Článek

Majitel nedokázal pro rozsáhlý a památkově chráněný areál najít využití ani peníze na opravu. S vykoupením nemovitosti v centru města souhlasili zastupitelé, kteří také schválili 30 milionů korun z rozpočtu na rekonstrukci.

Areál bývalého pivovaru patřil od roku 2016 společnosti Lesy Sever, jejímž majitelem je rakouský podnikatel. Vlastní v Bílině sousední zámek, který nechal již dříve opravit. Práce na pivovaru ale nezačaly. „V prosinci loňského roku se proto uskutečnila schůzka se zástupci vlastníka. Ten dospěl k závěru, že není schopen zajistit rekonstrukci areálu, a nabídl ho zpět městu,“ uvedla starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová (ANO). S odkupem nemovitosti souhlasilo všech 27 přítomných zastupitelů.

Zastupitelé následně souhlasili s uvolněním 30 milionů korun z rozpočtu. Podle zastupitele Františka Weigla (ANO) jsou peníze určeny na opravu střechy. Projekty na opravu připravil bývalý majitel. Na práce je vydáno stavební povolení. „Domníváme se, že s ohledem na umístění areálu v centru města a jeho neutěšený stav bylo jediným řešením odkoupení areálu zpět. To nejjednodušší je za námi. Nyní je třeba začít konat a nedopustit, aby areál dalších 30 let chátral,“ uvedlo hnutí ANO, které stojí v čele města.

Bílina nemovitost koupila v roce 1997 od Wiliama Lobkowicze, který pivovar společně s místními lázněmi získal na začátku 90. let v restituci. Město za objekt, kde se pivo značky Perla severu přestalo vařit kolem roku 1976, dalo 1,6 milionu korun. O 19 let později pivovar město prodalo společnosti Lesy Sever.

Reklama

Související témata:

Doporučované