Hlavní obsah

Děčín zvýšil letošní platbu dopravnímu podniku na 92 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Děčín zvýšil platbu dopravnímu podniku. Za přepravu cestujících MHD zaplatí město za letošek 92 milionů korun.

Článek

Původně počítalo s částkou o sedm milionů korun nižší. Nárůst souvisí se zdražením energií a pohonných hmot a zvýšením mezd řidičů. Změnu částky na provoz schválili zastupitelé.

V rozpočtu na letošní rok původně byla částka 85 milionů korun. Dopravní podnik města Děčína s touto výší kompenzace nesouhlasil. Důvodem byl nárůst cen pohonných hmot, energie, zvýšení mezd řidičů. „V současné době podnik hospodaří na základě záloh, které se opírají o loňský rozpočet, který byl ve výši 70 milionů korun. To znamená, že nám každý měsíc chybí několik milionů a stále se to kumuluje,“ řekl na jednání zastupitelům předseda představenstva podniku Zdeněk Machala.

Ze sedmi milionů korun navíc jsou tři miliony na mzdy řidičů a čtyři miliony na pohonné hmoty. „Víme, že během prvních měsíců roku došlo ke skokovému zvýšení cen energií, to se musí odrazit v hospodaření dopravního podniku,“ uvedl primátor Jiří Anděl (za ANO).

Dopravní podnik vyhodnotí hospodaření po uplynutí poloviny letošního roku. Na základě toho pak případně požádá o další peníze. „Určitě se dopravním podnikem nezabýváme naposledy v tomto volebním období,“ uvedl Anděl. Komunální volby se uskuteční na konci září.

Zajištění peněz na provoz je podle Machaly prioritou. „Další prioritou jsou budoucí investice ve výši zhruba 300 milionů korun, které jsou určeny na elektromobilitu,“ řekl Machala. Dopravní podnik je nyní bez ředitele. Výběrová komise se sejde zkraje příštího týdne.

Reklama

Doporučované