Hlavní obsah

Děčínský dopravní podnik se s odboráři na konkrétním zvýšení mezd nedohodl

Foto: Shutterstock.com/Virrage Images

Ilustrační foto.

Reklama

Děčínský dopravní podnik se s odboráři zatím nedohodl na konkrétním zvýšení mezd. Společnost nejprve navrhovala zvýšení o čtyři procenta, po dnešním jednání navýšila návrh bezmála na sedm procent.

Článek

Odboráři ze svého původního požadavku, který byl 15 procent, slevili. Konkrétní návrh kompletují, řekl předseda odborové organizace Jiří Vašák. Kvůli neshodám kolem zvýšení platů odmítli řidiči pracovat přesčas. I kvůli jejich nedostatku v minulých dnech nevyjelo ve městě několik autobusových spojů. Kolektivní vyjednávání bude pokračovat 25. ledna.

Obě strany hodnotí dnešní vyjednávání jako konstruktivní a vstřícné. „Naše nabídka se opírá o současná čísla, která jsou například zvýšení inflace nebo nárůst minimální mzdy a podobně,“ uvedl Machala. Odboráři podle něj přišli také s návrhem, ten ale ještě není konečný. „Ze strany odborářů nám bude příští týden podána písemná nabídka, kterou projednáme, abychom se připravili na dokončení rozhovorů,“ doplnil předseda představenstva podniku Zdeněk Machala.

Odboráři mimo zvýšení mezd řidičů požadují zvýšení mezd také pro dělnické profese a technicko-hospodářské pracovníky. Podle Machaly to bude součástí formulace ze strany odborů, nepůjde podle něj o stejné procentní navýšení jako pro řidiče.

Návrh ze strany podniku je podle Vašáka stále nedostačující. „Částka je pro nás moc malá, ale dnes jsme se přiblížili k nějaké dohodě. Už jsme si dnes řekli, jak to bude vypadat, naše ponížení a jejich navýšení,“ uvedl Vašák.

Naposledy nevyjely některé spoje 12. ledna. Machala uvedl, že se podniku podařilo nabrat jednoho řidiče. Nyní podnik zájemcům o místo řidiče nabízí zaplacení řidičského průkazu skupiny D. „V prosinci tam byly nějaké odchody do důchodu, tak to nelze řešit jinak, než že se těm lidem bude rozšiřovat kvalifikace,“ řekl Machala s tím, že řidiči chybí napříč celou republikou.

Řidiči udělali podle Vašáka vstřícný krok, že si v případě pozitivního výsledku po pondělním testování na covid-19 u některého z nich zbývající pracovníci rozdělí služby, aby nebyla ochromena doprava. „Přerušíme naše nechození ve volném čase a dáme doporučení ostatním řidičům, kteří by byli zdraví, abychom si služby za ty chybějící řidiče rozebrali,“ dodal odborář.

Reklama

Doporučované