Hlavní obsah

Do babyboxu v Teplicích dnes někdo odložil novorozenou holčičku

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Do babyboxu v Teplicích dnes kolem 13:15 někdo odložil novorozenou holčičku. Přikrytá byla modrou dekou s andělíčky. Zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess dívku pojmenoval Bohumíra po po matce výrobce babyboxů Zdeňka Juřici.

Článek

„Holčička je zcela zdravá a má na sobě na chlup stejné oblečení, jako měla holčička, kterou před chvílí z novorozeneckého oddělení propustili,“ uvedl Hess. Dítě tradičně dostane zlatý dukát od České mincovny.

Bohumíra je 126. odloženou holčičkou. V celé zemi bylo v těchto speciálních schránkách od jejich zavedení v roce 2006 odloženo 231 dětí, za letošní rok zatím 17. V teplické nemocnici je babybox od roku 2009.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou také alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i kritiky, kteří uvádějí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Reklama

Související témata:

Doporučované