Hlavní obsah

Dopravní omezení mezi Bílinou a Teplicemi bude platit ještě několik let

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Dopravní omezení na čtyřproudé silnici I/13 mezi Bílinou a Teplicemi bude platit ještě několik let. Denně tudy projedou stovky řidičů. Po sesuvu v roce 2018 se část komunikace svedla do dvou pruhů. Na místě jsou staré štoly.

Článek

Nyní se připravuje další geotechnický průzkum, který ukáže, jaký vliv tyto štoly na sesuv měly. Vrtné práce silničáři zahájili na odbočce z I/13 na Hostomice.

Problematika sanace starých důlních děl spadá pod ministerstvo životního prostředí, které nyní připravuje doplňující geotechnický průzkum pro zjištění vlivu štol. „Další postup sanace této problémové části silnice I/13 bude možno stanovit až po tomto průzkumu, respektive po projektové dokumentaci ministerstva životního prostředí k sanaci těchto štol, na níž naváže projektová dokumentace ŘSD,“ uvedla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Dana Zikešová. „Jen hrubým odhadem lze předpokládat konečnou realizaci v horizontu let 2024 až 2025,“ dodala.

Na hrozbu sesuvu na komunikaci, která spojuje města pod Krušnými horami, upozornili odborníci na podzim 2018. „Jednou z příčin nestability podloží je pravděpodobně i stoupání vody v přilehlém oprámu (zatopeném místě po těžbě), přičemž je předpoklad, že i historické štoly dolu mají vliv na změny v tomto území,“ řekla Zikešová.

Vrtné práce nyní zahájili silničáři na silnici I/13 směr Teplice na odbočce k Hostomicím, kde vlivem historické důlní činnosti komunikace klesla. Přibližně za dva týdny budou následovat injektážní vrty a zabezpečí se podloží, což bude trvat asi jeden měsíc. Následně začnou práce přímo na silnici jako odfrézování, odstranění podložních vrstev a položení nového asfaltu. Na místě je pro řidiče zúžený pravý jízdní pruh a snížená rychlost na 30 kilometrů v hodině.

Zhotovitelem prací je Diamo, odštěpný závod Palivového kombinátu Ústí, kterému ŘSD předalo historické mapové podklady. Investorem je ministerstvo životního prostředí, pod něhož tato akce spadá. Zhotovitel získal potřebná povolení pro práce v ochranných pásmech, kterých je na tomto místě hned několik. Termín na realizaci má podle Zikešové do konce června, ale věří, že do konce dubna bude hotovo. Poté bude odbočka na Hostomice opět plně průjezdná.

Reklama

Doporučované