Hlavní obsah

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova se potýká s výrazným zdražením energií

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova se potýká s výrazným zdražením energií. Nasmlouvané ceny měla společnost do roku 2023, firma Lumius ale skončila a podnik se ocitl u dodavatele poslední instance.

Článek

Teď už má nové ceny a za jednu megawatthodinu si připlatí více než 5000 korun. Ztráta bude asi 17 milionů korun, dopravce požádá o kompenzaci obě města. „Měli jsme dodavatele za 1300 korun za megawatthodinu vysoutěženého, který skončil. Spadli jsme na čtyři dny pod dodavatele poslední instance a pak jsme vysoutěžili nového za daleko vyšší částku, což je 6500 korun,“ uvedl předseda představenstva podniku Jaroslav Komínek. Dopravce požádá o kompenzaci obě města. Prozatím má nasmlouvanou kompenzaci u Chomutova okolo 80 milionů korun a u Jirkova okolo 16 milionů korun.

Částka za energie se možná může podle předsedy ještě změnit. „Dopravní podnik to soutěžil na burze, nevím, jestli když jsme to soutěžili, tak z toho můžeme utéct, ale chtěli bychom něco lepšího, ale nevím, jestli je to ještě reálné v dnešní době,“ řekl Komínek. Podle něj není problém jen ve vyšších cenách za energie, zdražuje se i plyn a nafta.

Podniku by pomohlo zrušení daně, které navrhovala předchozí vláda. Nová vláda naopak podle Komínka situaci dopravcům zhoršila, protože snížila slevy na jízdném pro nejpočetnější skupiny cestujících, studenty a seniory. „Do dubna musíme změnit přepravní podmínky, kde musíme stanovit jinou cenu u studentů a seniorů,“ podotkl předseda. Dodal, že slevy by podnik mohl zachovat, opět by je však musela kompenzovat města.

Lumius oznámil ukončení dodávek plynu a elektřiny 11. ledna, postihlo to přibližně 1500 zákazníků. Byl mezi nimi například i dopravní podnik města Jihlavy, který už oznámil, že bude mít nyní výrazně dražší energie. Lumius dodával elektřinu také organizacím Libereckého kraje.

Reklama

Doporučované