Hlavní obsah

Jirkov dokončil opravu budovy u radnice. Vzniklo v ní sedm bytů

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Jirkově na Chomutovsku je už opraven dům na náměstí u radnice s číslem popisným 1561. Sídlí v něm banka, pivnice a po Novém roce se v něm budou zabydlovat i nájemníci nových bytů.

Článek

Oprava trvala zhruba dva roky, hotovo mělo být již v červnu, nakonec se budova kolaudovala v listopadu. Celkové náklady se vyšplhaly na 63,3 milionu korun. ČTK to řekla místostarostka města Dana Havlátková Jurštaková (ODS).

„První zdržení, bylo úplně na začátku, když se to celé očesalo a zjistilo se, že základy nejsou takové, jako to bylo v původní dokumentaci. Tam se to muselo zastavit, projektant to musel znova naprojektovat a nacenit,“ uvedla. Další zpoždění podle ní oprava nabrala kvůli tomu, že se musel vyrovnat povrch kolem domu.

„To byly práce, které nebyly plánované a nebyly ani v rozpočtu,“ podotkla Jurštaková. Místo druhého termínu dokončení, jenž bylo v plánu v srpnu, budovu dokončili na podzim. Banka se rozhodla využívat místo celého přízemi jen část. Nevyužité prostory vrátila městu, a protože šlo o hrubou stavbu, radnice je musela dodělat. Konečná cena se kvůli vícepracím prodražila o 3,65 milionu korun.

Kromě banky sídlí v budově nová pivnice s příhodným názvem U Radnice. Otevřela teprve před třemi týdny a už si podle starostky našla mezi místními oblibu. V dalším nebytovém prostoru se má otevřít realitní kancelář. Ve vrchním patře je pak sedm bytů, nejmenší má 36 metrů čtverečních, největší 116 metrů čtverečních.

„Protože jsme věděli, že o byty bude zájem, tak jsme to chtěli řešit tak, aby byty dostali lidé, kteří pracují v jirkovských službách,“ řekla Jurštaková. Od ledna bude šest bytů obsazených, nájem bude 70 korun za metr čtvereční, město si tak ročně přijde na více než 900.000 korun.

Byty vznikly také v bývalé administrativní budově v Ústí nad Labem. „Utekl zhruba rok a půl od otevření a ještě nebyl metr čtvereční ani jednu minutu volný,“ řekl ČTK jednatel společnosti DE Tower Michal Eisner. Ten tvrdí, že pronájmy jsou budoucností bydlení.

V budově našlo sídlo kromě jiného také Inovační centrum Ústeckého kraje nebo realitní kancelář. V Rezidenci Hradební, jak ji společnost nazvala, je asi 50 bytů o velikosti od 31 metrů do 120 metrů čtverečních. Každý byt má i parkovací místo. Další luxusní byty by měly do budoucna vzniknout na Mírovém náměstí v budově, kde v současné době sídlí Česká spořitelna.

Reklama

Doporučované