Hlavní obsah

Litoměřice chtějí motivovat turisty k návštěvě, vznikne fotopoint

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Litoměřice chtějí motivovat české turisty k návštěvě. Sezonu v dubnu zahájí otevřením nové expozice ve věži Kalich. Radnice obnoví orientační systém a vydá bonusovou knížku se slevami a přehledem toho nejzajímavějšího ve městě.

Článek

Na Střeleckém ostrově vznikne první fotopoint. Město počítá s pořádáním všech tradičních akcí od Vinařských Litoměřic až po podzimní veletrh pro pěstitele Zahrada Čech.

Litoměřice navštívilo v roce 2020, kdy vypukla epidemie koronaviru, 22 600 domácích turistů. Loni jich bylo 25 300. „Stále se to nedá srovnat třeba s rokem 2018, kdy jich přijelo 39 tisíc, ale zdá se, že se daří nastartovat domácí turistický ruch. Hledali jsme proto nástroje, jak turistiku podpořit, aby Litoměřice byly ještě atraktivnější,“ uvedla mluvčí radnice Eva Břeňová. Ze zahraničních návštěvníků dříve jezdili do centra Českého středohoří převážně Němci. Loni jich sem ale zavítalo zhruba jen 20 procent oproti letům předchozím

Na začátku sezony vydá město bonusovou knížku slev. „Je to pěkná prezentace pro podnikatele. Na ústřižku si sám živnostník specifikuje výši slevy, kterou turistovi nabídne. Třeba město tam dá padesátiprocentní slevu na návštěvu expozice Důl Richard v proměnách času,“ uvedla Břeňová. Knížku bude informační centrum nabízet za symbolický poplatek. Budou v ní hotely, restaurace, zajímavé kavárny i atrakce. „Teď postupně oslovujeme podnikatele ke spolupráci a vypadá to, že se velmi rádi zapojí,“ řekla mluvčí.

Modernizovat bude město orientační systém. „Určitě se nejméně dvacet let cedule neměnily, jsou na nich zastaralé informace a turistických cílů přibylo. Na obnovu se pokusíme získat dotaci z ministerstva pro místní rozvoj,“ uvedla Břeňová. Zvýšit atraktivitu Litoměřic na sociálních sítích je smyslem vybudování prvního fotopointu. Jeho podoba je výsledkem uskutečněné veřejné soutěže. Stát bude na Střeleckém ostrově, přes který vede Labská cyklostezka. „Stavba je převážně z betonu, proto určitě nebude dílo hotové na začátku sezony, ale snad v září,“ uvedla Břeňová.

Novou expozici představí město na konci dubna v podkroví vyhlídkové věže Kalich, která je nejnavštěvovanější památkou v Litoměřících. „Velkou covidovou ránu dostal výstavní areál Zahrada Čech. Letos to vypadá, že bude jarní i podzimní veletrh pro pěstitele a další akce,“ uvedl starosta. Do původního dubnového termínu se vracejí Vinařské Litoměřice. „Letos to bude 20. ročník mezinárodní přehlídky vín. Rádi bychom, aby zahraničních účastníků bylo 20,“ řekl Chlupáč. V soutěži bývá každoročně kolem 650 vzorků vín. První červnový víkend je v plánu menší vinařská akce Litoměřický hrozen spojená s gastro food festivalem na výstavišti. Podle vedení radnice se zatím připravují všechny kulturní a společenské akce. „Pokud nezasáhnou nějaká tvrdá vládní nařízení, všechny akce se uskuteční,“ uvedl místostarosta Karel Krejza (ODS).

Reklama

Související témata:
Orientační systém

Doporučované