Hlavní obsah

Litoměřice chtějí využívat fotovoltaiku, panely pokryjí střechy městských budov

Foto: pxhere.com

Ilustrační foto.

Reklama

Litoměřice chtějí využívat solární energii. Fotovoltaické panely budou na střechách městských budov. Na projekt chtějí získat dotaci a vzít si úvěr. Podmínkou je vstup společnosti MVV Energie Holding do 1. geotermální společnosti.

Článek

Vedení města se dohodlo se společností MVV Energie Holding, že vstoupí do akciové společnosti 1. geotermální, která fungovala v minulosti pro podporu výzkumu geotermální energie. „Energie Holding by vstoupila minoritním podílem 40 procent a vytvořili bychom z toho komerční záležitost. Máme požádáno o instalaci fotovoltaických panelů o výkonu 350 kilowatt, které umístíme na střechy našich objektů,“ řekl místostarosta Karel Krejza (ODS). „V únoru očekáváme rozhodnutí o přidělení dotace, pak bychom vyhlásili veřejnou soutěž. Do jednoho roku by mohly být panely instalovány. Dodávat budou energii za cenu, kterou vysoutěžíme v létě,“ řekl místostarosta.

Litoměřice chtějí do budoucna hledat i další možnosti využívání obnovitelných zdrojů a zapojit do toho veřejnost. „Perspektivně bychom chtěli vytvořit projekt komunitní energetiky, ale k tomu ještě není legislativa. Do budoucna by si občané mohli koupit podíl ve společnosti 1. geotermální, která by peníze využila k dalšímu rozvoji,“ uvedl Krejza.

K vytápění města by mohla v budoucnu sloužit také získaná geotermální energie. Litoměřice jsou jediným městem v ČR, které má povolen zvláštní zásah do zemské kůry.

Hlubinná geotermální energie představuje podle odborníků prakticky nevyčerpatelný zdroj obnovitelné energie. Mezi strategické projekty Ústeckého kraje, které budou uskutečňovány z peněz v transformačním fondu, byl zařazen projekt na využívání energie ze země. „Projekt za 1,5 miliardy korun, jehož nositelem je Univerzita Karlova, se bude realizovat za evropské peníze. Rozšířil se ještě o využití solární energie a ukládání přebytečného tepla do tzv. geobaterií. Tam se v létě uloží teplo, které lze v zimě využít. Budou se tak dělat nejen hluboké vrty, ale i mělké vrty,“ řekl Krejza.

Reklama

Doporučované