Hlavní obsah

Most zřejmě znovu vypíše zakázku na opravu kulturního domu Repre

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Most asi znovu vypíše zakázku na opravu kulturního domu Repre, který je uzavřený. Na rekonstrukci by město mohlo získat dotaci 300 milionů korun. Předchozí soutěž město zrušilo, náklady na realizaci se pohybovaly okolo miliardy.

Článek

Město na zakázku vypsalo soutěž už zhruba před půl rokem. Do tendru se přihlásili dva uchazeči, vítěz nabídl cenu zhruba o 120 milionů korun vyšší, než byl odhad. „Domluvili jsme se, že zkusíme ještě jednou vysoutěžit celkovou rekonstrukci podle původního projektu s přemístěním knihovny,“ uvedl primátor Jan Paparega (ProMOST). V současnosti se aktualizuje rozpočet zakázky s ohledem na vývoj na stavebním trhu. Během června by město soutěž vypsalo.

Na rozdíl od předchozího výběrového řízení má nyní město podle primátora velkou šanci získat dotaci 300 milionů korun z programu ITI Ústecko-chomutovská aglomerace. „To už je necelá třetina. Takto velké prostředky na rekonstrukci už nikdy město nesežene, proto chceme soutěž vyhlásit,“ uvedl primátor.

Výsledek tendru by mohli znát radní před podzimními komunálními volbami. „Pokud to bude těsně před hlasováním, bylo by nanejvýš vhodné nechat rozhodnutí na nové koalici,“ řekl Paparega. Podle něj by se pak vedla politická debata, zda největší investici v novodobé historii města uskutečnit.

Objekt je v současnosti zakonzervovaný. Poslední městský ples se v něm uskutečnil v roce 2019. „Je smutné, že kulturní stánek ve středu města je zavřený. Mladí lidé volají po otevření, aby měli prostor pro konání maturitních plesů. V projektu je tam multifunkční sál, kde by se mohly pořádat různé konference. A díky knihovně by ten dům žil celoročně,“ uvedl primátor.

V budově z konce 80. let minulého století je velký taneční sál a konaly se zde vedle plesů také hudební a společenské akce. Jeho součástí je restaurace s terasou a vodní plochou. Kulturní dům Repre stojí v centru Mostu u hlavní třídy Budovatelů, hned vedle magistrátu. Město v roce 2010 prodalo objekt za 28 milionů korun. Rozhodčí soud v roce 2015 označil kupní smlouvu za neplatnou a za vlastníka označil Most. Na objekt byl v minulosti vydán demoliční výměr.

Reklama

Doporučované