Hlavní obsah

Obec Lukavec na Litoměřicku opravila zámek a vyhrála krajskou soutěž

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Obec Lukavec na Litoměřicku opravila zámek a zvítězila v soutěži Ústeckého kraje Moje obec - můj domov. Kraj ji vyhlásil v reakci na zrušení celostátní soutěže Vesnice roku.

Článek

Plánů má Lukavec s 365 obyvateli mnoho, pokračovat chce v rekonstrukci zámku, kde plánuje galerii či hasičské muzeum.

„Považuji za důležité dávat vědět, že náš kraj není jen uhlí a těžký průmysl. Proto jsme se rozhodli vyhlásit vlastní soutěž Moje obec - můj domov,“ uvedl krajský radní Michal Kučera. Cílem soutěže je ocenit a zviditelnit činnost malých obcí v Ústeckém kraji při zvelebování obce. V konkurenci devatenácti přihlášených obcí do 2000 obyvatel se nejlépe umístily Lukavec, Srbská Kamenice, Rybniště a Chotiměř, které byly oceněny částkami od 40 000 do 100 000 korun.

Lukavec se přihlásil, protože podle starosty měl co ukázat. „Během covidového období se nám podařilo realizovat dlouho připravovanou investici, opravu zámku za zhruba 22 milionů korun. A přitom jsme se snažili stále udržovat společenský život podle toho, jak to různá nařízení dovolovala,“ řekl starosta Tomáš Šenfeldr. Na zámku vzniklo 11 sociálních bytů s regulovaným nájmem, všechny jsou obsazené. Přestěhoval se sem také obecní úřad. „Rozpočet máme šest milionů korun, taková investice se dělá jednou za sto let,“ podotkl starosta, který nyní pracuje na druhé etapě oprav za zhruba 15 milionů korun. „Na první etapu jsme dostali evropskou dotaci 13,5 milionu korun, věříme, že se nám podaří něco získat i na další opravy,“ uvedl Šenfeldr.

V plánu je vybudování galerie na zámku, hasičské muzeum a hasičská zbrojnice. Náves před zámkem opravila obec z peněz, které získala za ocenění v předchozích ročnících soutěže Vesnice roku. „Jsme obklopeni průmyslem, abychom tu lidi udrželi, musíme se rozvíjet,“ řekl starosta. Plocha pro stavbu rodinných domků v Lukavci je. V jedné lokalitě je sedm pozemků, v druhé by mohl investor postavit až 40 domů. „Obě patří soukromníkům. Jednáme s vlastníky o tom, aby plochu pro stavbu připravili co nejdříve,“ uvedl starosta.

Obce v Ústeckém kraji mají šanci získat na své projekty dotaci od Ústeckého kraje. Do Programu obnovy venkova pro rok 2022 se budou moci o investice na rozvoj hlásit obce do 3000 obyvatel. „Rozdělíme až 35 milionů, což je nejvíc peněz za poslední léta. Venkov byl v našem kraji dlouho přehlížen, a jsem proto rád, že kolegové a kolegyně nejen z koalice podporují investice do menších obcí,“ uvedl Kučera. Program schválili zastupitelé.

Reklama

Související témata:

Doporučované