Hlavní obsah

Psychiatrické oddělení v Mostě modernizovalo postupy léčby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Psychiatrické oddělení mostecké nemocnice by mohlo poskytovat znovu i lůžkovou péči. Metody léčby na ambulanci se výrazně modernizovaly, úspěch sklízí magnetická stimulace. Po covidovém období přibylo poruch vyvolaných stresem.

Článek

Problémem v rozšíření psychiatrické péče je nedostatek lékařů. Prevencí běžných duševních potíží je pohyb, pestré složení stravy a nejúčinnějším obraným mechanismem humor, řekl ČTK primář oddělení Jakub Albrecht.

V Ústeckém kraji poskytuje aktuálně psychiatrickou péči oddělení v ústecké a mostecké nemocnici, a to pouze pro dospělé. Dětská psychiatrická nemocnice je v Lounech. Před necelým rokem převzal Albrecht do té doby uzavřené oddělení v Mostě. „Podařilo se obnovit poradenství pro ostatní oddělení, obnovili jsme ambulantní činnost a založili tzv. neurostimulační centrum, což je unikátní zařízení, které využívá biologické léčebné metody,“ uvedl.

Pracoviště je akreditované pro psychiatrii i psychologii a zabývá se i výzkumem. Získalo grant na zkoumání aspektů moderní magnetické stimulace, což je metoda, která nevyžaduje anestezii. Po pohovoru a vyšetření se pacient usadí do křesla a dostane na hlavu zařízení, které posílá impulzy do různých oblastí mozku, které se nacházejí pod cívkou. Lze tak ovlivnit různé neuropsychiatrické stavy. Pacient dochází na ambulantní sezení opakovaně.

Součástí biologických metod v psychiatrii je i tzv. elektrokonvulzivní terapie (ECT), pro kterou se v minulosti vžilo označení elektrošoky. „Je to nejbezpečnější a nejúčinnější léčba těch nejzávažnějších stavů. Je to život zachraňující výkon v celkové anestezii pomocí regulovaného proudu,“ popsal Albrecht. ECT ročně podstoupí v České republice okolo 1000 pacientů, celosvětově zhruba milion ročně. Využívá se například u pacientů se sebevražednými sklony. „Kolem roku 2015 bylo v Česku 1500 sebevražd ročně. Počet úmrtí při dopravních nehodách je nižší. A kolik peněz se dává do stavby dálnic a kolik do psychiatrie,“ podotkl primář.

Moderní metody mohou nahradit léčbu pomocí léků a nemají přitom vedlejší účinky. Nejlepší prevencí proti vzniku psychiatrických potíží je podle Albrechta pohyb. „Tři hodiny aerobního cvičení týdně se u lehkých stavů vyrovná užívání antidepresiv,“ uvedl. Důležitý je podle něj dostatek světla a sociální kontakty, pak se lze vyrovnat i s takovou stresovou zátěží, jakou představují například Vánoce.

Cílem aktuální reformy psychiatrie podle Albrechta je, aby méně lidí končilo v různých pobytových zařízeních. Lůžková péče bude ale potřebná vždy. V Mostě by mohlo být 30 lůžek. Důležité je k tomu mít personál. „Psychiatrie je zajímavý obor na pomezí medicíny, psychologie, teologie. Výcvik po škole trvá pět let, poptávka je obrovská a absolventi často pokračují v západních zemích. Přitom třeba Krajská zdravotní nabízí stipendijní programy i bydlení pro začínající lékaře,“ uvedl primář.

Pacientů s psychiatrickými potížemi je podle Albrechta v Ústeckém kraji zhruba stejně jako jinde v republice. Přibylo mezi nimi adolescentů, kteří se hůře vyrovnávali s chybějícími sociálními kontakty v době koronavirové pandemie. Přibývá také lidí, kteří nezvládají stres. Nejlepším obranným mechanismem proti němu je podle primáře humor.

Reklama

Doporučované