Hlavní obsah

Půjčovna vánočních stromků na Litoměřicku má vyprodáno

Foto: Shutterstock.com/Robert Petrovic

Ilustrační foto.

Reklama

Všech zhruba 170 vánočních stromků, které nabídla půjčovna u Libochovic svým zákazníkům, je zabraných. Rezervační on-line portál zahradnictví otevřelo na přelomu listopadu a prosince, tento týden si klient objednal poslední kus.

Článek

Půjčovna bude stromky rozvážet od 19. do 23. prosince, zpět si je vezme mezi 2. a 6. lednem. Nejčastěji stromky putují do Prahy a jejího blízkého okolí.

První stromy půjčilo zahradnictví v roce 2012. Do té doby si je půjčovali jen známí a kamarádi. Ze zkušeností i samotného majitele vyplynulo, že rostlina v květináči přežije uprostřed obývacího pokoje až 14 dnů. První rok nabídla půjčovna 70 stromů, o rok později jich byl dvojnásobek. Rozšířila se i druhová skladba a v e-shopu přibyly fotografie jednotlivých stromů, aby si je jejich dočasní vlastníci mohli předem prohlédnout. „Lidé se k tomu chovají opravdu hezky. Starají se o ně a zalévají je. Někdy to třeba dávají i na balkon, na zahrady. Opravdu se stromky vrací v hezkém stavu,“ uvedl majitel půjčovny Vojtěch Stránský.

Stromky zahradník nejprve pěstuje v půdě, poté se přesazují do květináčů, kde ještě částečně zakoření. „Pak jde do půjčovny, z půjčovny se vrátí a přes rok zůstává v květináči, kde se o něj staráme. Pokud je stromek na tom esteticky dobře, aby mohl jít do půjčovny podruhé, tak jde podruhé a potom se zasadí zpátky do volné půdy,“ popsal Stránský. V půdě stromek dorůstá a regeneruje se. Pokud má po třech letech v zemi výšku do dvou metrů, může opět do půjčovny. „Když je stromek vyšší, tak skončí na zahradě nebo ve výsadbě,“ doplnil zahradník.

Půjčovna nabízí smrk omorika, smrk pichlavý, jedli kavkazskou a borovici kleč. Zákazníci, kteří si již v minulosti strom půjčili, mají podle Stránského možnost přednostního výběru. Stromky od 61 do 200 centimetrů si lze půjčit za ceny od 500 do 1300 korun.

Reklama

Doporučované