Hlavní obsah

Síň Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku by se mohla v roce 2024 otevřít

Foto: Artprice, Seznam Zprávy

Emil Filla: Zápas.

Reklama

Pamětní síň Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku by se v roce 2024 mohla znovu otevřít veřejnosti. Ústecký kraj se po letech sporů dohodl na podmínkách provozu síně s majitelkou zámku.

Článek

„V nejbližší době podepíšou obě strany smlouvu na 50 let. Kraj už nebude trvat na věcném břemenu,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

„Spor dlouhodobě poškozuje obě strany. Po sérii jednání jsme našli řešení,“ uvedl Řehák. Dohodnutý kompromis podle Řeháka znamená, že Ústecký kraj nebude trvat na věcném břemeni a majitelka síň opraví. Právě na základě věcného břemene má Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která je příspěvkovou organizací kraje, právo užívat jižní část zámku pro pamětní síň. „Návrh dohody obsahuje klauzuli, že věcné břemeno zanikne až v okamžiku, kdy budou prostory pro pamětní síň zrekonstruovány, zkolaudovány a předány do užívání Galerii Benedikta Rejta k instalaci expozice,“ uvedl Řehák.

Filla pobýval na zámku po druhé světové válce a tvořil tam do své smrti. Umístění děl kubistického malíře na Peruci je podmínkou darovací smlouvy z roku 1956. Manželka umělce Hana Fillová tehdy s touto podmínkou převedla na stát část rozsáhlého Fillova díla, vybavení ateliéru i letního bytu na zámku.

Na podzim 2015 získala zámek do vlastnictví Dominika Matušová a oznámila zástupcům kraje záměr památku opravit. Pamětní síň Emila Filly v jižním křídle zámku se uzavřela v červenci 2016. Majitelka se zavázala, že po rekonstrukci budovy předá prostory zpět do 30. června 2018. Zatímco část zámku se v roce 2020 otevřela veřejnosti, síň je stále uzavřena.

U soudů jsou dvě žaloby. V jednom případě je žalobcem kraj, v druhém majitelka. Pokud strany podepíšou smlouvu, síň se vrátí do původních prostor, které nejpozději do roku a půl majitelka opraví.

Reklama

Související témata:

Doporučované