Hlavní obsah

Slonice Delhi opustila ústeckou zoo, míří do Francie

Foto: Zoo Zlín

Sloni. Ilustrační foto.

Reklama

Slonice Delhi po letech opustila ústeckou zoologickou zahradu. Pracovníci zoo ji naložili do kamionu, který s ní míří do Francie. Zahrada o tom informovala na facebooku.

Článek

Podrobnosti k transportu zveřejní zoo ve čtvrtek. Delhi žila po úhynu slonice Kaly ve výběhu čtyři roky sama, což není z pohledu chovatelů správné. Slon je totiž stádové zvíře. Na jihu Francie bude s další slonicí.

Delhi vymění pravidelné procházky po zoologické zahradě za rozlehlé pastviny zařízení Elephant Haven - European Elephant Sanctuary (EHEES) o rozloze 28 hektarů, což je srovnatelné s celkovou rozlohou ústecké zoologické zahrady. Středisko ve Francii se navíc specializuje na chov sloních samic, které nemohou být z různých důvodů zařazeny do reprodukce a chovu v evropském ex-situ programu.

Sloninec v ústecké zoo už největším suchozemským savcům sloužit nebude, v budoucnu by po přestavbě mohl patřit orangutanům bornejským a dalším ohroženým druhům asijské fauny. Sloni patří mezi návštěvnicky nejatraktivnější druhy zvířat. Jejich návrat do Zoo Ústí nad Labem je však vázán na rozšíření areálu na rozlehlé louky Mariánského vrchu a vybudování pavilonu, který bude vyhovovat jejich nárokům.

Reklama

Doporučované