Hlavní obsah

Spolek použije peníze z norských fondů na řešení problémů v Janově

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Spolek MY Litvínov z Mostecka, který zastřešuje komunitní centrum ve vile Libuše v sociálně vyloučené lokalitě Janov, získal 5,3 milionu korun z takzvaných norských fondů.

Článek

„Část použijeme na částečnou opravu objektu, další peníze dá na řešení problémů na janovském sídlišti. V Libuši tak bude například zaměstnán někdo z místních jako správce,“ řekl předseda spolku Petr Globočník.

Projekt financovaný z norských fondů potrvá od letošního listopadu do konce dubna 2024. Během té doby se chce spolek zaměřit na harmonizaci sousedských vztahů v Janově, vzniknout by měla proromská platforma regionu Mostecka. „Je to platforma, která by měla sdružovat organizace, které pracují s chudými lidmi, což se týká převážně Romů,“ vysvětlil Globočník. Podle něj by si organizace mohly díky platformě předávat zkušenosti a více se propojit se samosprávami.

Z peněz bude vyčleněno 1,3 milionu korun na částečnou rekonstrukci vily Libuše. „Jsou to první velké peníze, které dostaneme na rekonstrukci objektu. Díky tomu například vyměníme zbytek oken tady v domě,“ uvedl Globočník. Kvůli rostoucím cenám ve stavebnictví se ale kalkulace na opravu vily změnila. Třeba výměna oken bude stát 302.000 korun místo předpokládaných 192.000 Kč. Spolek tak podle svého předsedy bude s norskými fondy probírat dílčí změny. „Některé věci v rámci stavby budeme muset osekat nebo shánět kofinancování,“ řekl.

V centru Libuše se setkávají lidé při společenských aktivitách nebo při dobrovolné práci na opravách objektu. Podle Globočníka navazují místní lidé mezi sebou vztahy právě při těchto příležitostech. „Tyto dílčí věci jsou důležité k tomu, aby si našli lidé k sobě cestu. Je to nenásilné a neformální,“ doplnil předseda. Akce jako například Ghettofest nebo dobrovolnické práce se tak budou za přispění norských fondů podle Globočníka rozvíjet a utvrzovat vztahy mezi místními a zlepšovat komunitní prostředí.

Prostřednictvím norských fondů přispívají Island, Lichtenštejnsko a Norsko ke snižování ekonomických a sociálních rozdílů v EU a k posilování spolupráce. Příjemci finanční podpory jsou země střední, východní a jižní Evropy.

Reklama

Související témata:

Doporučované