Hlavní obsah

Starý Most, zbořený kvůli těžbě uhlí, ožije díky virtuální realitě

Foto: Město Most

Historické město Most.

Reklama

Dokončen je model Druhého náměstí a Kostelního náměstí. Na 3D tiskárnách vznikne zmenšený model města. Na projektu spolupracují odborníci se studenty.

Článek

Virtuální 3D model společně se studenty oboru grafiky základní umělecké školy a vybranými mosteckými studenty středních a vysokých škol vytvořil designér Martin Špoula. „Zapojit místní studenty do tvorby, jak v rámci studia, tak v rámci brigády, umožnit jim učit se a tvořit s nejmodernějšími technologiemi virtuální reality a 3D tisku a zároveň prohloubit jejich znalosti o historii Mostecka nám přišlo jako skvělý nápad,“ uvedl iniciátor projektu Milan Kožnar.

Projekt se veřejnosti, prostřednictvím brýlí pro virtuální realitu, zpřístupní v mostecké knihovně během letošního roku. Studenti také upraví a díky 3D tiskárnám vytisknou zmenšený model části starého města. O jeho kolorování se podle magistrátu postarají místní zkušení modeláři. „Zmenšený model bude dočasně umístěn v prostorách mostecké knihovny. Do budoucna se počítá s jeho využitím v rámci našeho připravovaného projektu parku Mini Most v lokalitě u mosteckého jezera,“ řekl Kožnar.

Samotné tvorbě předcházelo několik měsíců hledání, digitalizace a třídění tisíců fotografických a mapových podkladů celé lokality. Projekt vzniká ve spolupráci s pracovníky muzea a galerie v Mostě, místního archivu a odborů magistrátu, kteří poskytli podstatnou část historických materiálů.

V roce 2022 přibyde První a Třetí náměstí. Další navazující části historického královského města Mostu budou následovat.

V severních Čechách muselo těžbě hnědého uhlí v minulosti ustoupit několik desítek obcí a historické královské město Most. Jednou z mála historických památek města je přesunutý děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Reklama

Doporučované