Hlavní obsah

Ústecký kraj nevlastní žádnou nemovitost vhodnou pro přestavbu na bydlení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj nevlastní žádnou nemovitost, kterou by bylo vhodné přestavět a dát k dispozici na bydlení uprchlíkům z Ukrajiny. Nebude tak žádat stát o dotaci na opravu bydlení pro běžence.

Článek

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v úterý řekl, že o dotace na opravu bydlení pro běžence z Ukrajiny mají obce a kraje zájem a ministerstvo program asi prodlouží.

„Vytipovali jsme některé naše nevyužívané nemovitosti, ale zjistili jsme, že prostory nejsou vhodné pro přestavbu na bydlení,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Kulhánek (ODS). Investice by byla tak velká, že by se podle něj nevyplatila. „Navíc u projektu je daná nějaká udržitelnost. A vzhledem k poloze objektů si myslíme, že by tam ti Ukrajinci ani nevydrželi. Byla by to zmařená investice,“ řekl Kulhánek.

Jedním z objektů je v současné době prázdný bývalý domov sociálních služeb v Mašťově na Chomutovsku. „Objekt plánujeme směnit s místní samosprávou za pozemky, které potřebujeme pro sousední ústav,“ řekl Kulhánek. Další tři objekty jsou bývalé hraniční přechody, a to v Mníšku, Jiříkově a Rumburku. „Jsou to místa vzdálená od sociálního zázemí, nejsou vhodná pro začlenění Ukrajinců do společnosti. Určitě by tam nezůstávali,“ uvedl Kulhánek.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajiny v Ústí nad Labem prošlo od jeho otevření do pátku zhruba 15 tisíc uprchlíků před válkou Ruska proti Ukrajině. Krajský krizový štáb se bude příští týden zabývat fungováním centra během června a prázdnin.

Dotační program na opravu bydlení pro běžence z Ukrajiny má končit 31. května, ministerstvo pro místní rozvoj ho možná prodlouží. Ministerstvo podle Bartoše rozděluje zhruba 900 milionů korun. Možné je požádat i zpětně po dokončení opravy. V budoucnu by nemovitosti podle ministra zůstaly v majetku obcí a daly se použít jako dostupné bydlení, sloužit by mohly například matkám s dětmi nebo i v případě živelní katastrofy.

V dotačním programu mohou obce a kraje na opravu a vznik obecních nebo krajských bytů získat nejvýše 120.000 korun na lůžko, a to v případě bytů, které dříve nebyly technicky uzpůsobené k ubytování lidí. Na opravu ubytoven činí maximální možné čerpání dotace 40.000 korun na lůžko.

Reklama

Doporučované