Hlavní obsah

Ústecký kraj postaví domov pro lidi s Alzheimerovou chorobou na Litoměřicku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj chce postavit domov pro seniory ve Velemíně na Litoměřicku. Zastupitelé souhlasili s investičním záměrem, který v minulosti odložili.

Článek

Kraj má ve Velemíně pozemek, v plánu je stavba objektu, ve kterém bude 80 lůžek pro lidi s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí. Záměr postavit nový domov schvalovali krajští zastupitelé už v roce 2016. Tehdy se náklady odhadovaly na zhruba 148 milionů korun. Domov měl být náhradou za prostory milešovského zámku, kde žijí senioři. Nové vedení kraje se rozhodlo je přestěhovat do jiných krajských zařízení a od záměru opustilo. „Nicméně s ohledem na demografický vývoj a stárnutí populace se přistoupilo k tomu, že investiční záměr obnovíme,“ uvedla vedoucí sociálního odboru krajského úřadu Petra Lafková.

Odbor investic má za úkol připravit projektovou dokumentaci. „Budeme sledovat výzvy, které jsou z Národního plánu obnovy nebo z IROPu, abychom se o mohli ucházet o podporu na výstavbu,“ řekla Lafková.

Domov na zámku na skalnatém vrchu v Milešově nedaleko Velemína opustí senioři do konce příštího roku. Teď je tam ještě 41 klientů. Stavebně podle kraje nevyhovuje současným požadavkům na sociální bydlení a není v dobrém stavu. V minulosti kraj získal od obce Velemín pozemky pro stavbu nového objektu. Ústecký kraj koupil metr čtvereční za korunu, zaplatil 8736 korun. Podmínkou tehdy bylo to, že zahájí výstavbu objektu pro sociální účely do pěti let.

Budova milešovského zámku poté, co ji opustí klienti, bude zřejmě převedena do Krajské majetkové stejně jako zámek v Liběšicích, kde býval ústav pro mentálně postižené. Zatím není rozhodnuto, zda se kraj pokusí zámek prodat nebo ho nějakým způsobem využije.

Reklama

Doporučované