Hlavní obsah

Ústecký kraj rozdělí filmařům přes tři miliony, chce podpořit jejich tvorbu v kraji

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj rozdělí filmařům 3,1 milionu korun, chce tak podpořit filmovou tvorbu v regionu. Program schválili krajští zastupitelé. Zájem o natáčení v kraji nepřerušila ani pandemie koronaviru a s ní spojená omezení.

Článek

Filmaři mohou žádat o podporu především na hrané filmy, seriály a jejich epizody od 27. července do 10. srpna. „Dotační podpora přiláká do našeho kraje filmaře, což je přínosné nejen pro místní podnikatele, ale jde také o propagaci a dobré jméno regionu, a to nejen při natáčení samotném, ale také při následných propagačních aktivitách k filmu,“ uvedl náměstek pro kulturu a cestovní ruch Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Dotační program podle Řeháka umožní kraji zvýšit i konkurenceschopnost napříč republikou. „Filmaři také využívají služeb lokálních producentů, lokačních skautů, grafických studií, tvůrců, herců, výtvarníků, kostymérů, architektů a dalších podobných profesí,“ uvedla Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje, která má dotační program na starost. Podle ní je také pravidlem, že producenti v regionu utrácí více peněz, než je výše dotace. Program tak dlouhodobě podle náměstka přinese do regionu vysoké investice, pozitivní podporu cestovnímu ruchu a především rozvoj profesí s vysokou přidanou hodnotou.

Filmová kancelář se podílela na mnoha úspěšných a divácky oblíbených filmů i televizních projektů, například Most!, Rapl 2, Zrádci, Ochránce, Svět pod hlavou, Jojo Rabbit, Úsměvy smutných mužů nebo Zraněná srdce s Keirou Knightleyovou.

Místa ze severu Čech využili filmaři v poslední době ve snímku Extraction 2 s Chrisem Hemsworthem v hlavní roli, filmech Stínohra a Dvě slova jako klíč. Natáčelo se i během covidu, ale s omezeným štábem a za přísných podmínek. Vánoční pohádka se bude v nejbližší době točit v Úštěku na Litoměřicku.

Reklama

Související témata:

Doporučované